Téma
DÁVIVÝ KAŠEL BABSKÉ RADY
Cibule má všestranné léčebné použití a její hlavní význam spočívá v prevenci nemocí. Už naše babičky vařily cibulový čaj na kašel a dobře dělaly. Šťáva z cibule působí preventivně proti infekcím dýchacích cest a léčí mimo jiné nemoci, jako jsou kašel, zahlenění, špatné dýchání, chrapot, rýma, angína, chřipka, bolesti v krku. Dezinfikuje ústní dutinu, dýchací cesty a nosní sliznici.
Zdroj: článek Jak vymačkat šťávu z cibule
Poradna
V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.
Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept na cibulovou šťávu je tady: https://www.ceskenapady.cz/…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.
Zdroj: příběh Cibulová šťáva
Blecha je nepříjemný a hbitý parazit napadající teplokrevné živočichy. Tento bezkřídlý hmyz se v srsti pohybuje pomocí tří párů silných končetin, přičemž díky třetímu, uzpůsobenému ke skákání, dokáže překonat značnou vzdálenost.
Zdroj: článek Blechy v bytě
Poradna
V naší poradně s názvem RAKOVINA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.
Věřím ozónu,když mne dokázal vyléčit z ukrutných bolestí zánětu zubu s váčkem hnisu..Druhy den jsem byl již bez bolesti..Jsem vyléčen a zub mne zůstal..To by takto nikdo nedokázal ani náhodou!!!!!Začnu nyní ofukovat odhalené krčky ozonem a věřím,že nad paradentózou ve svých 70 letech zvítězím... Přesně tak jako nad cov. CDS!!!!! Škoda,že jsem tyto praktyky neznal dříve...Všem přeji hodně zdraví!!!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dejte si pozor na vdechování ozónu. Při vdechování může ozón poškodit plíce. Relativně malé množství může způsobit bolest na hrudi, kašel, dušnost a podráždění krku. Ozon může také zhoršit chronická respirační onemocnění, jako je astma, a ohrozit schopnost těla bojovat s respiračními infekcemi. Lidé se velmi liší ve své citlivosti na ozón. Zdraví lidé, stejně jako lidé s dýchacími potížemi, mohou mít při vystavení ozónu dýchací potíže.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Rakovina dásně
Blech existuje několik druhů. Nejznámější je blecha obecná (Pulex irritans), ale existuje i blecha psí, kočičí, krysí, morová, slepičí, a dokonce králičí. Všechny jsou si podobné. Blecha je bezkřídlý hmyz, dorůstá velikosti 2–4 mm, ze stran je silně zploštěná, oči má jednoduché, nebo dokonce chybí. Má ústní ústrojí bodavé a savé a není žádným tajemstvím, že její nohy vynikají ve skocích.
Zdroj: článek Jak se zbavit blech
Příběh
Ve svém příspěvku CHRONICKÁ ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.
Dobrý den, chtěla bych poradit co použít na pálení v nose a horního patra. Sucho v nose již trvá delší dobu. Často trpím na zahlenění v krku, hustý hlen mi stéká do krku a nejde vykašlat. Rýmu, horečku ani kašel nemám. Tento stav již trvá delší dobu, někdy je to lepší a někdy horší. Používám bylinné čaje, diviznovou směs, tymiánovou směs. Antigenní testy na Covid negativní.
Do nosu si stříkám mořskou vodu. Zkoušela jsem i cibulový sirup.
Dýchám nosem.
Nevím zda to nemůže být i důvodem psychického stavu. V dnešní době se bojím Covidu a již několik let se starám o svoji 86 letou maminku. Nejdříve jsem k ní jen dojížděla a nyní již 2 roky bydlí s námi. Ohledně její péče jsem musela odejít do předčasného starobního důchodu.
Děkuji za radu.
Tvrdíková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena.
Dobrý deň,
mala som takmer rovnaký problém. Nakoniec mi zistili alergiu na roztoče. Možno by ste sa mohli vyskúšat dat vypísať na alergológiu, aspoň vylúčite možnú príčinu.
Zdroj: příběh Chronická zadní rýma
Zbytky prášku a různé nečistoty se při praní usazují po celé pračce, což může vést k nepříjemnému zápachu, a dokonce i plesnivění. Níže tedy uvádíme pár typů, jak pračku vyčistit.
Zdroj: článek Jak vyčistit pračku
Domácí úklid je strašák snad v každé domácnosti. Svátky, jako jsou Velikonoce či Vánoce, se však bez velkého úklidu neobejdou. Ovšem zanedbatelný není ani pravidelný týdenní úklid. Rychle rostoucí nepořádek začne stravovat vaši domácnost téměř ve stejném okamžiku, kdy dokončíte úklid.
Zdroj: článek Domácí úklid
V některých zemích je grilování a pečení masa pilířem národní kuchyně, tak je tomu například v USA, Austrálii, Mexiku, Argentině a Brazílii. I u nás se poslední dobou začínají objevovat takzvané steakhousy – restaurace zaměřené hlavně na grilovaná masa. Za nejkvalitnější hovězí maso na steaky je považováno maso z oblasti Jižní Ameriky, především Argentiny a Uruguaye, kde se zvířata celoročně pasou na rozlehlých pastvinách. Právě tento způsob chovu má velký vliv na kvalitu masa. V Evropě je za velmi kvalitní považováno hovězí maso z francouzského plemene charolais a asi nejdražší na světě je „kobe beef“ z plemene wagyu, chovaného výhradně v jedné japonské oblasti.
Zdroj: článek Naložení hovězího steaku
Jasně červené rostliny v květináčích, které o Vánocích vidíte všude, se nazývají vánoční hvězdy. Tato rostlina je tak běžně spojována s vánočními svátky, že je také známá jako vánoční hvězda.
Svému rozmachu vděčí zavlečením do Evropy španělskými obchodníky a mořeplavci v 17. století. Od té doby ji považujeme za vánoční květinu a mnoho lidí si ji dává kolem Vánoc do svých domovů, aby symbolizovaly dobrou vůli a ducha společenství. V náboženských komunitách se má za to, že tvar květiny vánoční hvězdy symbolizuje betlémskou hvězdu, přičemž červené listy vánoční hvězdy symbolizují krev Kristovu.
Zdroj: článek Rady a zajímavosti o vánoční hvězdě
Ti, kdo s domácí pekárnou ještě neměli tu čest pracovat, možná ani netuší, o co přicházejí. Leckdo si řekne, chleba si můžu koupit v obchodě a nepotřebuju domácí pekárnu, ale už vás někdy probudila vůně čerstvě upečeného chleba? A navíc pekárna není jen o tom, aby nám pekla chleba, zadělá za vás těsto na koláče či knedlíky, můžete v ní vařit marmeládu a podobně.
Zdroj: článek Domácí pekárna
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je trvalka z čeledi hluchavkovitých. Pochází ze Středomoří, odkud se jeho pěstování rozšířilo i do střední a východní Evropy. V těchto oblastech se však musí přezimující rostliny chránit před zimou. Tento nízký polokeř (dorůstá obvykle do výšky 20–30 cm) patřící k rodu mateřídouška (Thymus) má na rozdíl od našich domácích druhů mateřídoušky dřevnatějící lodyhu, která je hustě obrostlá drobnými čárkovitými listy. Tymián začíná kvést v květnu a kvete až do září. Existuje mnoho typů s rozličnou vůní (citrónovou, pomerančovou), a to podle složení silice. Tato bylinka má široké spektrum využití.
Zdroj: článek Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tentokrát vám Zdeněk Pohlreich poradí, jak na pstruha. Není totiž nic lepšího než lehké rybí maso s trochou osmahlé zeleniny. Talíř září všemi barvami, a navíc si hezké počasí o tuto kombinaci přímo říká. Je přece škoda vařit pořád dokola stejné omáčky a brambory a knedlíky.
Zdroj: článek Pstruh na másle podle Pohlreicha
Nepečených dortů naleznete na internetu nepřeberné množství, ale jaký vybrat, který bude ten nejlepší. V tomto článku naleznete několik tipů na přípravu nepečených dortů, ověřených hospodyňkami i uživatelkami. Nepečený dort není nic složitého. To sami uvidíte z přiložených receptů. Je čas jahod, tak pojďme na to.
Zdroj: článek Nepečený jahodový dort
Na stavbu zahradní pergoly není nikdy pozdě, lze ji stavět od jara do podzimu. Zastřešená pergola chránící nejen před slunečním světlem, ale i před deštěm nám poskytne po většinu roku příjemné venkovní posezení.
Zdroj: článek Stavba pergoly
Malování bytu zcela určitě nepatří mezi oblíbené aktivity. S trochou šikovnosti si však s vymalováním svého bytu či pokoje hravě poradíte i vy. Vhodný rozvrh práce vám zajistí kromě jiného také o poznání méně nervů, bez kterých se tato činnost může obejít.
Zdroj: článek Malování bytu
Peckoviny hůře snášejí řez silných a starých větví. Pro krácení nebo redukci silnějších větví lze použít takzvaný Zahnův řez. Peckoviny vyžadují dostatek světla v koruně, u hustých korun výhony ve vnitřní části zasychají. Na rozdíl od jádrovin vytvářejí květní pupeny už na jednoletém dřevě, na němž také v následujícím roce plodí.
Zdroj: článek Stříhání peckovin
Kdo by neznal odpalované těsto. Zvládne ho i úplný začátečník. Používá se na mnoho dobrot, jako jsou větrníky, věnečky a jim podobné sladkosti.
Zdroj: článek Odpalované těsto
Aloe vera je vynikající léčivá rostlina, která pomáhá lidem se vypořádat s různými nemocemi. Má mnoho blahodárných léčivých účinků, působí na naše tělo zevnitř i zvenku. Je to rostlina, která může být pěstována v květináči i v přírodě. Její listy jsou zásobárnou výživných látek. Aloe vera má hydratační a hojivé účinky. Přidává se do kosmetických přípravků, využívá se v léčitelství a také v potravinářském průmyslu.
Zdroj: článek Pěstování aloe vera
Roštěná patří k nejoblíbenějším částem hovězího masa. Dělí se na vysoký a nízký roštěnec, oba poskytují jemně vláknité a dobře prorostlé šťavnaté maso. Vysoký roštěnec, obsahující 16 % tuku, se nachází za podplečím a má blíž k přednímu masu. Z jeho středu pocházejí oblíbené rib eye steaky, jejichž obvod lemuje tuk zaručující šťavnatost masa po tepelné úpravě. Vysoký roštěnec s kostí (côte de boeuf) se peče nebo griluje. Nízký roštěnec je libovější (10 % tuku), lze ho péct vcelku i rychle osmažit jako minutky.
Zdroj: článek Hovězí roštěná
Zbyly vám z pečení nebo vaření vaječné bílky a nevíte, co s nimi? Pak asi nejlepším řešením budou sněhové pusinky. Jsou lehoučké jako pírko, na povrchu křupou a uvnitř je ještě trošku vlhká „sněhová vločka“, co se na jazyku v okamžiku rozpustí. Když jich sníte o něco víc, nebude to tak velký prohřešek, na který by vás měla upozornit zvedající se ručička váhy. Navíc se blíží Vánoce a bez sněhových pusinek si mnozí z nás tyto svátky ani nedovedou představit. Připravili jsme tedy pro vás pár tipů na přípravu této dobroty, která nemusí být jen vánočním cukrovím, ale může posloužit i jako sladká tečka za dobrým obědem, nebo si je můžete upéct třeba na rodinnou oslavu. Základem všech sněhových pusinek je dobře našlehaný sníh z vaječných bílků.
Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků
K poškození rajčat může dojít z různých důvodů. Některé poruchy mohou mít fyziologické příčiny, jiné jsou vyvolány parazitickými organismy, další jsou způsobeny pěstitelskými chybami, špatným stanovištěm či klimatickými podmínkami. Rozpoznat, co vlastně rostlině chybí, není jednoduché. Ale pozorováním, kontrolou, srovnáváním a zkušenostmi se nakonec můžete dopídit správné diagnózy a tím najít vhodnou terapii.
Zdroj: článek Choroby rajčat
Raglán neboli raglánový rukáv je oděvní střih s klínovým rukávem. Tento má ramenní klíny umístěny mezi přední a zadní náramenicí tak, že jejich plocha ve tvaru klínu nahrazuje část plochy náramenice. Představme si to tak, že když bychom odpárali klasický rukáv, zbude produkt bez rukávů, pokud bychom vypárali raglánový rukáv, produkt se v horní části prakticky rozpadne na přední a zadní díl.
Zdroj: článek Raglánový rukáv