Téma: 

domácí zrající sýr z tvarohu


Facebook Twitter Pinterest email tisk

RECEPT NA DOMÁCÍ TVRDÝ SÝR

Historie sýra

Výroba sýrů představuje umění staré možná 10 000 let, tuto dovednost ovládali totiž již staří Egypťané. V dobách nedávno minulých se domácí sýr připravoval zcela běžně. Sýr u nás býval kdysi obecně rozšířenou krmí, i poslové kněžny Libuše prý zastihli Přemysla Oráče, jak právě pojídá chléb se sýrem – a byli jím také pohoštěni. Je také písemně doloženo, že staročeské „kozí syrečky“ bývaly výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502. Slavné olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou.

Detail odstavce: Historie sýra
Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: sýr

Wow, díky za informace. Moc mi to pomohlo. To je tohle www.atranet.cz/kuvin… ten fermentor? Mě se to tedy zdá drahé. Co všechno to doopravdy umí?

Zdroj: diskuze Sýr
Odesláno: 31.10.2018 uživatelem Hanka Šmahová
Počet odpovědí: 0


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: domácí šunka

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 28.6.2015 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

RECEPT NA DOMÁCÍ TVRDÝ SÝR

Tvrdý sýr kalorie

Z tvrdých sýrů byste měli volit ty, jejichž energetická hodnota nepřesahuje 1 100 kJ. Dobrým vodítkem je hledat sýry s 20–30 procenty tuku v sušině, kdy obsah sušiny je okolo 30 procent. Obecně lze říci, že čím je výrobek sušší, tím je i tučnější, a naopak čím víc obsahuje vody, tím je méně tučný.

Detail odstavce: Tvrdý sýr kalorie
Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: domácí šunka

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 4.2.2016 uživatelem sidonie
Počet odpovědí: 0

DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Detail odstavce: Kurzy výroby sýrů
Zdroj: Domácí výroba sýra
Zveřejněno: 21.10.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: aloe lihový extrakt

Prosím poradíte s domácí výrobou lihového extraktu z aloe. Děkuju

Zdroj: diskuze Aloe lihový extrakt
Odesláno: 25.1.2017 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 0

RECEPT NA DOMÁCÍ TVRDÝ SÝR

Recept na výrobu tvrdého sýra

Suroviny:

  • nepasterizované mléko
  • syřidlo
  • cibule
  • česnek
  • bylinky
  • olej
  • koření

Postup:

Mléko nalijeme do nádoby a zahřejeme jej cca na 36 °C, poté nádobu s mlékem odstavíme ze zdroje tepla a do mléka přidáme syřidlo, promícháme a necháme 30 minut syřidlo působit. Za tuto dobu se mléko srazí; takto sraženou hmotu v nádobě rozkrájíme na čtverečky a opět vše zahřejeme na 50 °C. Po dosažení teploty 50 °C směs přelijeme přes cedník s plátnem. V plátně zůstane tvarohová hmota, kterou necháme 4 až 5 hodin okapat. Takto připravený sýr se dá okamžitě konzumovat, nebo můžeme vytvořený sýr také naložit, a to například tak, že sýr nakrájíme na čtverečky a ty proložíme česnekem, bylinkami, feferonkami, cibulí a kořením, promícháme a vložíme do sklenic s uzávěrem. Obsah takto naplněné sklenice dolijeme olejem a uzavřeme. Naložený sýr necháme ve sklenici uležet 6 až 8 dní a poté konzumujeme.

Detail odstavce: Recept na výrobu tvrdého sýra
Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: domácí šunka mražené maso

Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.

Zdroj: diskuze Domácí šunka mražené maso
Odesláno: 11.6.2016 uživatelem Frodl
Počet odpovědí: 0

RECEPT NA DOMÁCÍ TVRDÝ SÝR

Výroba sýra

Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí). Různé druhy a příchuti sýrů jsou výsledkem použití mléka různých savců nebo různým procentem tuku v sušině, použitím určitých druhů bakterií a plísní nebo různou délkou zrání a jinými postupy při zpracovávání. Další faktory zahrnují skladbu potravy zvířat a také přidávání chuťových přísad, jako jsou bylinky nebo koření. Chuť může být ovlivněna také pasterizací mléka.

Detail odstavce: Výroba sýra
Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

RECEPT NA DOMÁCÍ TVRDÝ SÝR

Tvrdé sýry

Tvrdé sýry zrají dlouho, mají nízký obsah vody. Obsah tuku ve tvrdých sýrech je až 50 %, dobře se strouhají. Mezi tvrdé sýry patří: Parmezán, Pecorino, Sbrinz.

Polotvrdé sýry nezrají tak dlouho jako tvrdé sýry, dobře se krájí, obsahují méně vody. Mezi polotvrdé sýry patří: Čedar, Gouda, Eidam, Ementál, Raclette, Cantal.

Detail odstavce: Tvrdé sýry
Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jak udělat domácí aviváž

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Zdroj: diskuze Jak udělat domácí aviváž
Odesláno: 30.1.2017 uživatelem Dandyk
Počet odpovědí: 0

TORTILLA S KUŘECÍM MASEM

Tortilla plněná kuřecím masem a zeleninou

Ingredience: 1 špetka soli, 1 balení tortill, 1 špetka chilli koření, 1 balení cherry rajčátek, 5 ředkviček, 2 kuřecí prsa, 1 salátová okurka, 1 baby salát, 1 miska čedaru, 1 kelímek bílého jogurtu, špetka mletého černého pepře

Postup: Recept je jednoduchý, nejdříve si připravíme zeleninu. Cherry rajčátka, salátovou okurku, baby salát a ředkvičky nakrájíme na malé kostičky. Zeleninu promícháme v míse, osolíme, opepříme, přidáme bílý jogurt a uložíme do ledničky. Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky a opečeme na pánvi (já přidávám jen chilli koření a nesolím, ale je to na vás). Nastrouháme sýr čedar a připravíme tortilly. Někdy tortilly kupuji, někdy dělám domácí. Na tortillu položíme do řady zeleninu, kuřecí maso a sýr, zabalíme a podáváme.

Detail odstavce: Tortilla plněná kuřecím masem a zeleninou
Zdroj: Tortilla s kuřecím masem
Zveřejněno: 8.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu
Odesláno: 6.8.2016 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ROMADUR

Pomazánka z Romaduru

Pomazánky z Romaduru mají vynikající aromatickou nezaměnitelnou chuť.

Domácí pomazánka z Romaduru

Ingredience: 2 lžičky Harrisy, sůl, 3 ks Romaduru, 150 g pomazánkového másla, 1 ks cibule

Technologický postup: Vidličkou rozmačkáme Romadur. Přidáme pomazánkové máslo a řádně promícháme. Základ ochutíme Harrisou nebo paprikovou pastou (pikantní). Podle potřeby pomazánku osolíme. Do pomazánky přidáme jednu menší cibuli, nakrájenou nadrobno. Můžeme ihned mazat na chleba nebo topinky a hojně zapíjet pivem.

Jemná pomazánka z Romaduru

Ingredience: 2 ks Romaduru, ½ tvarohu, 1 ks másla, 3 ks taveného sýra (trojúhelníčky), česnek

Technologický postup: Tyčovým mixérem rozmixujeme změklé máslo s tvarohem, Romadurem a taveným sýrem. Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, tímto je pomazánka hotová. Romadurovou pomazánku mažeme na oblíbené pečivo.

Detail odstavce: Pomazánka z Romaduru
Zdroj: Romadur
Zveřejněno: 4.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: kala venkovní její pěstování

Nikde nenachazim, zda chce venkovni kala na slunicko, nebo do stinu, kam nejlepe zasadit. Domaci kaly pestuji již léta, siroke okoli jsem podelila rozmnozenymi, ktere celou zimu krasne kvetou a na léto je necham pod stromem odpočinout. Jak ale s venkovni nevim?

Zdroj: diskuze Kala venkovní její pěstování
Odesláno: 31.5.2015 uživatelem Alena
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

SÝROVÁ OMÁČKA S BROKOLICÍ

Sýrová omáčka s brokolicí a kuřecím masem

Ingredience: 100 g eidamu, 1 kuřecí prso, 1 kelímek smetany, brokolice

Postup: Brokolici vaříme v lehce osolené vodě cca 15 minut. Na kostky nakrájené kuřecí prso osmahneme a zasypeme trochou pepře, poté přidáme smetanu na šlehání, trochu vody a vaříme 2 až 3 minuty. Přidáme nastrouhaný sýr a vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec přidáme uvařenou a nakrájenou brokolici. Podáváme s těstovinami.

Detail odstavce: Sýrová omáčka s brokolicí a kuřecím masem
Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí
Zveřejněno: 4.10.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: přísavník tříprstý jedovatý

Na přísavníku jsou jedovaté jeho plody. Jed účinkuje jen na savce, takže ptáci ani domácí drůbež nejsou ohroženi. Jedovatost bobulí je jen slabá a k otravě ohrožující život dětí by bylo zapotřebí sníst velkou hrst těchto plodů. Jejich chuť je však silně hořská a díky tomu je prakticky nemožné spolknout větší množství bobulí. Takže otravy dětí se přímo bát nemusíte.

Zdroj: diskuze Přísavník tříprstý jedovatý
Odesláno: 3.5.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DOMÁCÍ PLÍSŇOVÝ SÝR

Zdravotní účinky

V těhotenství a při přípravě stravy pro malé děti je nutné se vyhnout plísňovým sýrům. Není to jenom kvůli bakterii listérii. Problémem jsou plísňové kultury. Stačí nesprávné skladování nebo překročení doby použitelnosti a takzvané ušlechtilé plísně mohou produkovat mykotoxiny, navíc se mohou přidat ještě další nebezpečné plísně.

Několik častých a nebezpečných mýtů:

  • Nákaza listeriózou hrozí častěji z jiných zdrojů než z mléčných produktů, neboť mléčné produkty obvykle bývají vyráběny z pasterizovaného mléka.
  • Nechat plísňové sýry s prošlým datem spotřeby doma „ještě lépe uzrát“.
  • Tavené sýry jsou vhodným zdrojem vápníku. (Naopak: Tavené sýry obsahují fosfáty, které blokují využití vápníku. Proto nejsou příliš vhodné pro děti.)

Detail odstavce: Zdravotní účinky
Zdroj: Domácí plísňový sýr
Zveřejněno: 29.2.2016

TVAROHOVÝ KRÉM

Tvarohový krém se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy:

Do mísy si dáme tvaroh, kysanou smetanu, vanilkový cukr a moučkový cukr, vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto máme krém hotov.

Detail odstavce: Tvarohový krém se zakysanou smetanou
Zdroj: Tvarohový krém
Zveřejněno: 8.2.2016

TVAROHOVÝ KRÉM

Tvarohový krém na buchtu

Suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce mléka
  • troška rumu

Postup přípravy:

Do mísy dáme tvaroh, dvě vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko, trošku rumu a vše vyšleháme do hladkého krému, který můžeme ihned použít na jakoukoliv buchtu.

Detail odstavce: Tvarohový krém na buchtu
Zdroj: Tvarohový krém
Zveřejněno: 8.2.2016

TVAROHOVÝ KRÉM

Tvarohový krém Míša

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 1 pomazánkové máslo
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Postup přípravy:

Do mísy si dáme tvaroh, pomazánkové máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr a lžíci rumu. Vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto je krém hotov a můžeme jej začít používat na dorty nebo zákusky.

Detail odstavce: Tvarohový krém Míša
Zdroj: Tvarohový krém
Zveřejněno: 8.2.2016

SÝROVÁ OMÁČKA S BROKOLICÍ

Tagliatelle s brokolicí a sýrovou omáčkou

Ingredience: tagliatelle, 1 kuřecí prso, 250 ml smetany, 4 trojúhelníčky taveného sýra, 50 g čedaru, 50 g parmazánu na ozdobu, brokolice, sůl, rozmarýn, pepř, 100 g slaniny

Postup: Dáme vařit těstoviny. Brokolici rozebereme na růžičky a uděláme na páře. Na sucho opražíme nakrájenou slaninu. Kuřecí prsa nakrájíme, osolíme a opepříme a na troše oleje osmahneme do zlatova. Přidáme tavený sýr a necháme rozpustit. Zalijeme smetanou a přidáme nastrouhaný čedar a parmazán. Přidáme trochu rozmarýnu a necháme provařit, dokud se sýr nerozpustí. Omáčku vmícháme do uvařených těstovin. Na talíři ozdobíme brokolicí, slaninou a parmazánem.

Detail odstavce: Tagliatelle s brokolicí a sýrovou omáčkou
Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí
Zveřejněno: 4.10.2018

TVAROHOVÝ KRÉM

Tvarohový krém na cupcakes

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 4 lžíce cukru
  • 120 ml smetany na šlehání
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy:

Tvaroh dáme do mísy a vyšleháme ho společně s cukrem a vanilkovým cukrem dohladka. Potom začneme postupně přidávat smetanu ke šlehání. Začínejte šlehat na nižších otáčkách a postupně přidávejte. Šlehejte do požadované hustoty. Poté nechte odpočinout v lednici.

Detail odstavce: Tvarohový krém na cupcakes
Zdroj: Tvarohový krém
Zveřejněno: 8.2.2016

PLNĚNÉ PAPRIKY

Plněné papriky pečené v troubě

Ingredience: 6 bílých paprik.

Ingredience na náplň: 300 g eidamu, 300 g šunky, 3 vejce.

Postup: Do mísy nastrouháme sýr, šunku pokrájíme a přidáme k sýru. Vejce rozšleháme a dáme k sýru a šunce. Vše pořádně promícháme. Paprikám vykrojíme stopku a zbavíme je semínek. Vykrojenou stopku nezahazujeme! Směsí z vajíčka, šunky a sýru naplníme vyčištěné papriky a „zazátkujeme‟ je stopkou. Takto připravené papriky dáme na pekáč a vložíme do trouby. Plněné papriky pečeme asi na 160 °C přibližně 20−30 minut, aby se sýr v paprikách roztavil a vejce nebylo syrové. Plněné pečené papriky je nejlepší podávat ještě teplé, přílohu zvolí každý podle své chuti.

Detail odstavce: Plněné papriky pečené v troubě
Zdroj: Plněné papriky
Zveřejněno: 1.5.2015

ROMADUR

Romadur v pivu

Pivo a tenhle pikantně čpavý sýr tvoří nerozlučnou dvojici. Romadur bývá zákuskem sám o sobě. Kromě vychlazeného piva si rozumí také s čerstvým chlebem, máslem a mletou paprikou. Ale výtečný je rovněž v teplé kuchyni, kde většině jídel dodá velice zajímavou chuť.

Ingredience: 40 dkg Romaduru, pivo, mletý kmín, mletá červená paprika

Technologický postup: Romadur nakrájíme, posypeme kmínem, paprikou, vložíme do sklenice, zalijeme pivem, aby byl sýr potopený, a dáme na okenní parapet (na teplo a světlo) uležet na 3 až 5 dní. Pak Romadur vyndáme na talířek a podáváme s pečivem namazaným máslem a s dobře vychlazeným pivem.

Detail odstavce: Romadur v pivu
Zdroj: Romadur
Zveřejněno: 4.1.2016

SÝROVÁ OMÁČKA S BROKOLICÍ

Nejlepší sýrová omáčka s brokolicí

Ingredience: 10 brambor, 1 brokolice

Ingredience na ozdobu: sušená petrželka

Ingredience na omáčku: 1/2 lžičky másla, 10 dkg tvrdého sýra, 1/2 kelímku smetany na vaření, 2 kostky měkkého taveného sýra

Ingredience podle chuti: mletý barevný pepř, sůl

Postup: Z brokolice odstraníme košťál a rozdělíme ji na růžičky, které důkladně omyjeme. Brokolici vložíme do hrnce a uvaříme ji v osolené vodě doměkka. Po uvaření vodu slijeme a růžičky brokolice necháme odkapat v cedníku.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.

Mezitím si připravíme sýrovou omáčku. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Na pánev dáme máslo, přidáme tvrdý sýr, měkký sýr a mícháme, dokud se sýry nerozpustí. Nakonec k sýrům přilijeme smetanu a za stálého míchání vaříme zhruba deset minut. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme.

Na talíř servírujeme nejprve brambory, které posypeme sušenou petrželkou, a poté klademe růžičky brokolice, které přelijeme sýrovou omáčkou.

Detail odstavce: Nejlepší sýrová omáčka s brokolicí
Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí
Zveřejněno: 4.10.2018

TVAROHOVÝ KRÉM

Tvarohový krém bez másla

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 1/2 másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru
  • troška rumu

Postup přípravy:

Změklé máslo dáme do mísy a vyšleháme ho společně s cukrem a vanilkovým cukrem, poté přidáme tvaroh a rum. Vše společně vyšleháme na hladký krém. Ten pak můžeme třeba namazat na připravený korpus, ozdobit ovocem a přelít želatinou. Je to jednoduchý a rychlý zákusek k nedělní kávě.

Detail odstavce: Tvarohový krém bez másla
Zdroj: Tvarohový krém
Zveřejněno: 8.2.2016

DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA

Historie výroby sýrů v ČR

Základy k umění výroby dnešních evropských sýrů položili staří Římané. Ve svých obrovských domech s mnoha místnostmi totiž mohli ovlivňovat jednotlivé fáze zrání sýrů. K významným faktorům, které daly vzniknout velké rozmanitosti druhů a chutí, patřily také vlhkost, teplo a průvan, stejně jako kouř z kamen, omývání sýrů a přidávání bylinek. K výrobě sýra používali nejrůznější druhy mléka – za nejdůležitější bylo považováno mléko ovčí, kravské a kozí, ale zpracovávalo se také mléko kobyl a oslic. Z kulinářské příručky známého římského gastronoma Columelly, kterou napsal kolem roku 50 n. l., vyplývá, že Římané již používali „coagulum“, tedy syřidlo, které pocházelo ze čtvrtého žaludku kůzlete nebo jehněte. V příručce rovněž vysvětluje použití soli, která měla sýr vysušit a zakonzervovat jej pro delší trvanlivost při transportu.

Sýr býval u nás kdysi obecně rozšířeným pokrmem, i poslové kněžny Libuše prý zastihli Přemysla Oráče, jak právě pojídá chléb se sýrem – a byli jím také pohoštěni. Staročeské „kozí syrečky“ bývaly výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502. Slavné olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou. Na Slovensku byl dán podle sýra i název městu. Jde o Kežmarok, jehož jméno vzniklo z německého Kasemarkt – trh sýrů.

Detail odstavce: Historie výroby sýrů v ČR
Zdroj: Domácí výroba sýra
Zveřejněno: 21.10.2015