Téma: 

hovězí kližka dle pohlreicha


Facebook Twitter Pinterest email tisk

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Cena kližky

  • Hovězí kližka z farmy: 1 000 g stojí 155 Kč.
  • Čerstvá hovězí kližka bez kosti – výsekové maso: 1 000 g stojí 149 Kč.
  • Bio hovězí kližka: 1 000 g stojí 221 Kč.
  • Hovězí kližka z býka: 1 000 g stojí 219 Kč.

Tyto ceny jsou pouze orientační.

Detail odstavce: Cena kližky
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Kližka anglicky

Anglicky se kližka nazývá beef shin.

Detail odstavce: Kližka anglicky
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Trvalová Dagmar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Jak se řekne kližka slovensky

Slovensky se kližce říká hovädzia glejovka.

Detail odstavce: Jak se řekne kližka slovensky
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: hledání pozemku

Pozemek dle jména v obci Tři Dvory

Zdroj: diskuze Hledání pozemku
Odesláno: 11.12.2018 uživatelem Josef Kemza
Počet odpovědí: 0

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách - sušené houby

Ingredience: 500 g zadního hovězího nebo roštěnky, 2 cibule, 300 g sušených hub, dle chuti sůl, pepř, kmín, dle potřeby olej, sádlo, houbový bujon a houbové koření, hladká mouka

Postup: Maso nakrájíme na plátky, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a vložíme okořeněné plátky, obalené z jedné strany v hladké mouce. Lehce osmahneme z obou stran. Podlijeme nejlépe vývarem s houbovým bujonem, poprášíme houbovým kořením a přikryté pokličkou dusíme. Vložíme sušené, předem namočené houby, osolíme, přidáme krapet drceného kmínu a zlehka podusíme. Poté necháme vařit, dokud maso není měkké. Až maso změkne, vyjmeme ho. Omáčku můžeme zahustit a dochutit. Poté maso vložíme zpátky a prohřejeme. Podáváme s vařeným bramborem.

Detail odstavce: Hovězí na houbách - sušené houby
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: skvetoucí česnekklizeň česneku

Vždy když květ vyleze z listů tak hned pod rozšířením s vyjímkou 2 - 3 , dle velikosti záhonu a druhu květy ostříhám. Rozdíl je pak ve velikosti palic až dvojnásobný i více než kde jsou květy ponechány,které využiji při narovnání jako znak sklizně. Dle několika leté zkušenosti. Nechť se daří.

Zdroj: diskuze Skvetoucí česnekklizeň česneku
Odesláno: 20.2.2018 uživatelem František
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

TRADIČNÍ RECEPTY NA HOVĚZÍ MASO

Hovězí kližka

Hovězí kližka je maso z předních a zadních nohou jalovic a býků. Není to úplně libové maso, ale dlouhým vařením je velice chutné. Nejvíce se používá na vaření guláše.

Hovězí guláš z kližky

Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa z kližky
  • 600 g cibule
  • 100 g sádla nebo olej
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžičku mleté pálivé papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 500 ml hovězího vývaru (nebo vodu s masoxem)
  • 3 krajíce staršího chleba
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Maso si nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nakrájené maso a necháme orestovat ze všech stran. Až potom přidáme sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, rajský protlak, necháme minutku opéct a zalijeme hovězím vývarem. Pokud ho nemáme po ruce, přilijeme vodu a přidáme masox. Takto připravené dusíme do měkka. Nakonec zahustíme nadrobeným chlebem, dochutíme majoránkou a česnekem. Povaříme a máme hotovo. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Detail odstavce: Hovězí kližka
Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso
Zveřejněno: 16.11.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Rajčata - bílé skvrny na listech

dle mého názoru se jedná o vysazení neotužených rajčat a jejich následné poškození sluncem, event. větrem

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat
Odesláno: 9.4.2018 uživatelem komule
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka podle Pohlreicha

Ingredience: 90 dkg hovězí kližky nakrájené na kostky, 90 dkg cibule, pokrájené 2 velké papriky, banana peppers (tak zvané Bell peppers nemají moc chuti, ale v nouzi je lze také použít), zbavené semínek a nakrájené na proužky, 3 rajčata, oloupaná a bez semínek, nebo 3 polévkové lžíce rajského protlaku, nebo 1 hrnek rajské šťávy, nebo 2 hrnky salsy, 3 lžíce sádla, 3 lžíce maďarské papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, 10 stroužků česneku, jemně nasekaných, po 1 lžičce soli a pepře (později dle chuti), 3 hrnky vývaru nebo vody

Postup: Kližku osolíme, opepříme a opečeme na sádle na prudkém ohni. Maso vyjmeme a na témže tuku na mírném ohni osmahneme cibulku dozlatova, zaprášíme paprikou, lehce osmahneme, podlijeme vývarem či vodou, dáme zpět maso a vše ostatní. Dusíme asi hodinu za občasného zamíchání a eventuálního dolití vody, a až je maso měkké, odstavíme z plotny. Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, ve kterém jsme napřed přivedli do varu trochu vody. Omáčka z rozvařených paprik a cibule je dostatečně hustá. Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku nebo zápražku. Podáváme se spaetzlemi nebo s nudlemi. Guláš pak s knedlíkem nebo s krajícem žitného chleba. Povrch porce guláše posypeme na plátky pokrájenou čerstvou cibulí.

Detail odstavce: Hovězí kližka podle Pohlreicha
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Výpis dle jména

Výpis všech nemovitostí konkrétních osob v daném katastru vám rychle zjistí na pracovišti Katastrálního úřadu na základě žádosti, kterou jim tam předložíte.

Zdroj: diskuze Výpis dle jména
Odesláno: 23.4.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka se sójovou omáčkou

Ingredience: ¾ kg hovězí kližky, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky solamylu, ¼ čínského zelí, 5 jarních cibulek, hrst mungo výhonků, 3 stroužky česneku, 1 dcl bílého vína, 3 lžíce cukru, olej, rýžové nudle

Postup: Maso uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme olej, česnek, jarní cibulku, cukr, bílé víno, sójovou omáčku, vývar a nakrájené maso. Po pěti minutách maso vyjmeme, přidáme čínské zelí a bambusové výhonky. Zahustíme solamylem. Jako přílohu podáváme rýžové nudle.

Detail odstavce: Hovězí kližka se sójovou omáčkou
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Výpis dle jména

Dokázal by někdo zjistit veškeré nemovitosti, které tato osoba vlastní a zda jsou dané nemovitosti zatíženy např. hypotékou, případně kompletní výpis? Pavel Matějka, 21.2.1972

Zdroj: diskuze Výpis dle jména
Odesláno: 23.4.2018 uživatelem Věra Matějková
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách s těstovinami

Ingredience: 600 g hovězí kližky nebo zadního masa, 80 g uzeného špeku, 3 cibule, 1 lžíce oleje, 100 g celeru, 150 g mrkve, 50 g petržele, 10 ks kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 300 g čerstvých hub (směs), sůl, pepř, vepřový vývar (nebo z kostky bujonu), hladká mouka na zahuštění, 1 lžíce rajského protlaku

Postup: Na lžíci oleje necháme orestovat cibuli společně s drobně pokrájeným špekem. Pak přidáme osolené a opepřené maso pokrájené na kostky. K masu dáme následně orestovat pokrájenou zeleninu, poté ještě protlak, přidáme nové koření, bobkový list, předvařené houby, podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme do změknutí masa. Občas zamícháme a dle potřeby podléváme vývarem. Nakonec z omáčky vyjmeme koření, v malém množství studené vody nebo vývaru rozmícháme trošku hladké mouky a za stálého míchání podle potřeby (hustoty) vlijeme do hrnce, ještě krátce povaříme, a je-li třeba, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s těstovinami.

Detail odstavce: Hovězí na houbách s těstovinami
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: firmy na liapor

Dobrý den,
dle mého názoru se mohou kari sítě použít, ale vzhledem k tomu, že chcete dělat beton o síle 6 cm, tak bych doporučil kari sítě o tloušťce 4 mm.

Zdroj: diskuze Firmy na liapor
Odesláno: 21.11.2017 uživatelem Michal Vinš
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ

Cena hovězí roštěné

  • Hovězí roštěná z býka chlazená 1 kg: 400 Kč
  • Hovězí roštěná krájená 1 kg: 289 Kč
  • BIO Hovězí roštěná krájená 1 kg: 399 Kč
  • Hovězí roštěná výseková 1 kg: 266 Kč
  • Hovězí roštěná výseková kravská 1 kg: 190 Kč

Detail odstavce: Cena hovězí roštěné
Zdroj: Hovězí roštěná
Zveřejněno: 16.5.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: první stříhání vinné na pergole

Zdravím, jdu nyní 9.2.19 stříhat můj stolní Lake Mont bezsemenný a výborné chuti, který roste u bývalého kotce. Loni se divoce rozrostl. Zakrátím ho o polovinu a odstraním všechny výhony na kmínku i šlahounech do výše ohybu vnější strany kotce. Zde jsem nic nenašla, takže to provedu pouze dle své krátké praxe. S pozdravem DDD

Zdroj: diskuze První stříhání vinné na pergole
Odesláno: 9.2.2019 uživatelem DDD
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách v troubě

Ingredience: 500 g zadního hovězího, 2 cibule, 300 g čerstvých hub, sůl, pepř, kmín, olej, sádlo, houbový bujon, houbové koření, hladká mouka

Postup: Maso nakrájíme na 5-6 plátků, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou velkou cibuli a vložíme okořeněné plátky, obalené z jedné strany v hladké mouce. Lehce osmahneme z obou stran. Podlijeme vývarem (pro umocnění chuti nejlépe houbovým), poprášíme houbovým kořením a přikryté pokličkou vložíme do trouby vyhřáté cca na 220 °C. Teplotu snížíme na 170-180 °C (dle vlastní trouby). A necháme maso pomalu péct. Mezitím na sádle osmahneme druhou, na kostičky nakrájenou cibuli. Vložíme čerstvé očištěné houby (můžou být i mražené), osolíme, přidáme krapet drceného kmínu a zlehka podusíme. Asi po 1 hodině pečení masa v troubě přidáme podušené houby a přibližně další půlhodinu necháme péct. Až je maso měkké, můžeme dosolit a rovnou podávat nejlépe s rýží.

Detail odstavce: Hovězí na houbách v troubě
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: přesazovaní orchidejí

Pokud Vám orchidej stále krásně kvete a je vidět, že dobře prospívá, má zdravé kořeny i listy, tak bych nepřesazovala. Jestli však potřebujete přesadit, protože už se Vám orchidej nevejde na parapet nebo už zcela přerostla květináč a vypadává z něj, pak zkuste přesadit podle rad v našem článku. Opatrně vyjměte rostlinu z nádoby, dávejte pozor na kořeny. Ty, které byly v zemi, dejte znovu do substrátu, ty vzdušné nezahrnujte zeminou. Přesazenou orchidej několik dnů nezalévejte. Nejlépe postupujte přesně krok za krokem dle naší kapitoly o přesazování orchidejí.

Zdroj: diskuze Přesazovaní orchidejí
Odesláno: 21.2.2015 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka na česneku a majoránce

Ingredience: 600 g hovězí kližky, 1 plná lžíce majoránky, 1 palička česneku, 1/2 kostky masoxu, 1 lžíce másla, olej, 1/2 lžičky pepře, sůl

Postup: Kližku odblaníme a nakrájíme na menší plátky napříč vlákny. Opečeme na oleji dohněda a přidáme na plátky nakrájený česnek. Do opečeného masa rozdrobíme masox, opepříme a osolíme, přisypeme třetinu majoránky a podlijeme trochou vody. Dusíme v troubě pod pokličkou při občasném podlévání při 180 °C doměkka. Těsně před koncem dochutíme zbytkem majoránky (rozemneme v dlaních), solí a pepřem podle chuti a pro zjemnění přidáme plátek másla. Necháme 5 minut přikryté provonět a podáváme s bramborovou kaší či bramborovým knedlíkem.

Detail odstavce: Hovězí kližka na česneku a majoránce
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ

Hovězí roštěná od Pohlreicha

Ingredience: 4 ks roštěné, sůl, pepř, 5 cibulí, 3 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky

Postup: Připravit parádní vídeňskou roštěnou, která se pro chuťové buňky stane učiněným svátkem, to je opravdový kumšt. Základem je, abyste na vídeňskou roštěnou použili vyzrálé hovězí maso, protože vídeňská roštěná se připravuje jen krátce jako minutka a mladým masem byste nedosáhli požadované chuti a konzistence. Pokud máte ale na vídeňskou roštěnou přichystáno maso z nedávno poraženého zvířete, budete muset hovězí déle podusit. Roštěnou nakrájíme na plátky a před tepelnou úpravou na krajích nakrojíme, aby se na pánvi nekroutila. Roštěnou poté opečeme na rozehřáté pánvi s olejem, z každé strany asi dvě minuty. Roštěnou vyjmeme, zabalíme do alobalu. Na pánvi orestujeme na másle nakrájenou cibuli na kolečka, po zesklovatění zaprášíme moukou a servírujeme k roštěné. Vhodnou přílohou pro vídeňskou roštěnou jsou opékané brambory.

Detail odstavce: Hovězí roštěná od Pohlreicha
Zdroj: Hovězí roštěná
Zveřejněno: 16.5.2015

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách v papiňáku

Ingredience: 4 plátky zadního hovězího, sůl, pepř, plnotučná hořčice, hladká mouka, cibule, 1 stroužek česneku, sušené houby, případně smetana na šlehání nebo zakysaná smetana

Postup: Maso trochu naklepeme, nařízneme na okrajích, osolíme, opepříme, na jedné straně potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce. V papiňáku rozehřejeme trochu tuku a osmahneme cibulku, jen ji zpěníme dobíla, poté vložíme maso a opečeme je z obou stran. Podlijeme a uvolníme přichycenou mouku, přidáme namočené houby a nasekaný česnek. Hrnec zavřeme a necháme dusit. Musíme zkontrolovat, jestli se mouka nepřipaluje. Když je maso měkké, ještě zahustíme, můžeme přidat smetanu, a provaříme. Jako příloha je vhodná rýže, knedlíky či špecle.

Detail odstavce: Hovězí na houbách v papiňáku
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách podle Pohlreicha

Hovězí na houbách je klasika, co ale zkusit pochoutku z hovězího a hub od Pohlreicha v této podobě:

Hovězí bourguignon

Ingredience: 1 kg hovězí kýty, cibule, mrkev, majoránka, bobkový list, červené víno, slanina, malé cibulky, žampiony, koňak, olivový olej, máslo, sůl, celý pepř, rozmarýn, tymián, petrželka

Postup: Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, několika kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.

Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran dohněda, moc s ním nemícháme, aby nám nevznikl guláš. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, kterou spojíme s výpekem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.

V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat). Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony. Hovězí bourguignon podáváme s nasekanou petrželkou.

Detail odstavce: Hovězí na houbách podle Pohlreicha
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH

Hovězí na houbách jako od Pohlreicha

Suroviny:

  • 4 plátky hovězího zadního masa
  • 1 větší hrst lesních hub (čerstvých nebo mražených)
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 čabajka (nebo jiné pikantní klobásy)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml černého piva
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Plátky masa osolte, opepřete a dohněda opečte na přepuštěném másle (vyberte si na to kastrol, který budete moct vložit do trouby). Přidejte kolečka cibule, plátky čabajky a společně orestujte. Kořenovou zeleninu nakrájejte na nudličky (práci vám usnadní koupená mražená směs pod svíčkovou), česnek rozetřete a přidejte k masu. Nakonec přisypte houby (mražené nechte předtím povolit), lehce podlijte pivem a přendejte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte minimálně 2 hodiny a průběžně podlévejte černým pivem.

Detail odstavce: Hovězí na houbách jako od Pohlreicha
Zdroj: Hovězí na houbách
Zveřejněno: 20.10.2014

TRADIČNÍ RECEPTY NA HOVĚZÍ MASO

Hovězí roštěná

Suroviny:

  • 600g hovězí roštěné
  • 2 cibule
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 masox
  • sůl, pepř
  • olej
  • hladká mouka, voda

Postup:

Hovězí roštěnou nakrájíme na plátky, na stranách nařízneme a naklepeme z obou stran. Připravené plátky osolíme, opepříme a z obou stran potřeme plnotučnou hořčicí. V hrnci rozpálíme olej, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Vložíme plátky masa, které necháme opéct z obou stran. Poté podlijeme vodou a přidáme kostku masoxu. Dusíme do měkka zhruba hodinu. Průběžně podléváme dle potřeby. V misce si rozmícháme hladkou mouku se studenou vodou a omáčku zahustíme. Necháme provařit zhruba 20 minut. Podáváme s knedlíkem nebo rýží.

Detail odstavce: Hovězí roštěná
Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso
Zveřejněno: 16.11.2014

HOVĚZÍ NA HOUBÁCH NEJEN OD POHLREICHA

Hovězí na houbách v pomalém hrnci

Ingredience: 1 kg hovězího zadního nebo předního, 1 plechovka žampionů (600 g), 1 smetana ke šlehání, 1 hovězí bujon, 1 větší cibule, sůl, pepř, houbové koření, hladká mouka, voda

Postup: Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostičky a vložíme ji na dno pomalého hrnce. Omyté maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Maso obalíme v hladké mouce a položíme ho na cibuli v pomalém hrnci. Přidáme žampiony, nadrobený bujon, posypeme houbovým kořením, podlijeme vodou tak, aby bylo maso z větší části ponořené. Pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 3-4 hodiny nebo na I. stupeň na 5-6 hodin. Zhruba půl hodiny před koncem vaření přidáme rozmíchanou mouku s vodou a ještě necháme trochu povařit. Kdo chce omáčku jemnější, místo ve vodě rozmíchá mouku ve smetaně. I bez smetany je ale jídlo výborné. Podáváme s těstovinami či rýží.

Detail odstavce: Hovězí na houbách v pomalém hrnci
Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha
Zveřejněno: 26.2.2018

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka na houbách

Ingredience: 4 plátky hovězí kližky, 1 větší hrst lesních hub (čerstvých nebo mražených), 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 petržel, 1 čabajka nebo jiná pikantní klobása, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 500 ml černého piva, 2 lžíce přepuštěného másla, 1 kostka masoxu, pepř, sůl

Postup: Plátky masa osolíme, opepříme a dohněda opečeme na přepuštěném másle (zvolíme kastrol, který budeme moct přemístit do trouby). Přidáme kolečka cibule, plátky čabajky a společně orestujeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky (práci nám usnadní koupená mražená směs pod svíčkovou), česnek rozetřeme a společně s rozdrobenou masoxovou kostkou přidáme k masu. Nakonec vhodíme houby (mražené necháme povolit), lehce podlijeme pivem a přendáme do trouby, rozehřáté na 200 °C. Pečeme minimálně 2 hodiny a průběžně podléváme černým pivem. Podáváme s čerstvým pečivem a sypané petrželkou.

Detail odstavce: Hovězí kližka na houbách
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

ORIGINÁL RECEPT NA TATARSKÝ BIFTEK PODLE POHLREICHA

Tatarský biftek podle Pohlreicha

Ingredience: 400 g pravé svíčkové nebo očištěné hovězí kýty, 4 křepelčí vejce, 4 kusy bílého toustového chleba, 1–2 stroužky česneku, 2–3 lžíce kapary ve slaném nálevu, 3–4 lžičky dijonské hořčice, extra panenský olivový olej, čerstvě namletý černý pepř, mořská sůl

Postup: Maso naškrábeme nebo nasekáme najemno, ochutíme solí, pepřem, nasekanými kapary a troškou hořčice. Tousty překrojíme na trojúhelníčky a zlehka opečeme na troše olivového oleje.

Křepelčí vejce opatrně vyklopíme na pánev s rozpáleným olejem, usmažíme volská oka. Křepelčí vejce jdou hůře rozklepnout, mají tvrdou skořápku.

Na talíře navršíme kopečky masa, na vrch každého poklademe volské oko, přidáme plátky toustového chleba potřeného česnekem a ihned podáváme.

Tip: V přímém přenosu pan Pohlreich maso ještě zakápl citronovou šťávou a olivovým olejem. Recept je určen pro 4 osoby.

Detail odstavce: Tatarský biftek podle Pohlreicha
Zdroj: Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha
Zveřejněno: 27.4.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Kližka na česneku

Ingredience: 500–600 g hovězí kližky, 1 lžička soli, 1–2 lžíce plnotučné hořčice, 2 větší cibule, 2 paličky česneku, 1–2 lžíce oleje nebo sádla, instantní jíška

Postup: Maso nakrájíme na kostky. Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli usmažíme lehce dorůžova na troše oleje nebo sádla v tlakovém hrnci. Přidáme nakrájené maso a pomalu opékáme, dokud se šťáva z masa nevydusí a tuk se neodděluje od šťávy. Přidáme plnotučnou hořčici, zarovnanou lžičku soli a celé stroužky česneku, které se při dušení rozpadnou. Zamícháme a zalijeme vodou tak, aby bylo maso z větší části ponořené. Hrnec uzavřeme a dusíme asi 1 hodinu do změknutí. Podle toho, kolik potřebujeme šťávy, přilijeme vroucí vodu a zahustíme instantní tmavou jíškou. Hovězí na česneku podáváme s bramborovým knedlíkem, bramborovou kaší, ale dobré jsou i těstoviny.

Detail odstavce: Kližka na česneku
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

HOVĚZÍ GULÁŠ Z KLIŽKY

Hovězí guláš z kližky podle Pohlreicha

Ingredience: hovězí maso (nejlépe kližka), cibule, tuk, mletá paprika, pepř, sůl, rajský protlak, worcesterská omáčka, mouka na zahuštění

Pohlreich uvádí, že na guláš je nejlepší kližka, protože se nerozpadá, případně jiné hovězí přední – plec nebo krk. Vždycky by se měl guláš vařit z jednoho druhu, nejlépe z jednoho kusu masa, jen tak si zajistíte jednotnou chuť.

Cibule podle Pohlreicha stačí obyčejná, důležité je až to, co s ní provedete. Říká se, že ideální poměr hovězího a cibule je jedna ku jedné, ale jídlo je pak moc sladké, lepší je dvakrát víc masa než cibule.

Pohlreich také připomíná, že s tukem při přípravě nemáte šetřit, přebytečný tuk můžete vždycky slít.

S dochucovadly to určitě nepřehánějte! Nepotřebujete nic víc než sůl, černý pepř, trochu protlaku a případně trochu worcesterské omáčky.

Postup: Pohlreich cibuli rozkrájí nejdřív vertikálně na čtvrtky a pak na kostičky, není třeba úplně najemno, ale platí, že čím větší plocha, tím více silice a tedy chuti. Nejdůležitější ale je, aby kousky byly stejně velké, jen pak se všechny orestují stejnoměrně. Tuk pořádně rozpálí, je důležité, aby se cibule celou dobu spíš smažila, než jen opékala. Jakmile se začne zabarvovat, už ji pořád míchá a hlídá. Největší umění je vystihnout ten okamžik, kdy je cibule tak akorát. Pohlreich uvádí, že cibule by měla mít světle hnědou barvu, stejně jako ta, která se dává na knedlíky. Správná chvíle nastává, jakmile cibule začne „jezdit“ po kastrolu, „chrastit“ a trochu ztvrdne. Pokud jste zazmatkovali a cibuli připálili, zalijte ji trochou vody, odstavte a zakryjte. Připálená cibule obarví vodu a ta pak zpětně dobarví zbytek cibule. Jestli se ale cibule vyloženě spálila, nedá se dělat nic jiného než začít s novou dávkou, radí zkušený kuchař.

Těsně před závěrem k cibuli přidá trochu protlaku a papriky, na kilo masa stačí jedna lžička, paprika nemá v jídle skřípat mezi zuby, a trochu směs podlije. Jakmile se základ trochu zavaří, vhodí do něj maso a už jen trpělivě dusí. Podle Pohlreicha příprava poctivého guláše vyžaduje určitě hodinu a půl. Podlévá jen minimálně, maso by nemělo být zalité, ale pomalu se dusit, „pobublávat“ ve vlastní šťávě. Když se voda odpaří natolik, že je viditelný tuk, zapráší pokrm jednou nebo dvěma lžičkami mouky, trochu podlije, znovu přivede k varu a vaří doměkka.

Ochutnává, zahušťuje a dochucuje průběžně. Toto zdánlivě jednoduché jídlo má složitou chuť, která vyžaduje, aby se pořád dolaďovala. Solí, pepřem, možná lžící worcesterské omáčky. Úplně na závěr už správné dochucení trefíte těžko. Ostrost guláše by měla být příjemná, nikoli agresivní a přebíjející veškerou chuť. A určitě se vyhýbá závěrečnému zahušťování moukou, tím se ničemu nepomůže.

Detail odstavce: Hovězí guláš z kližky podle Pohlreicha
Zdroj: Hovězí guláš z kližky
Zveřejněno: 8.6.2018