Téma: 

jak uplést česnekový cop


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jak uplest raglánovi rukáv

Jak se plete raglánov svetr ,každý dil zvlášť? Poradi někdo prosim ale začínam s pletenim tak radit jak pro blbe

Zdroj: diskuze Jak uplest raglánovi rukáv
Odesláno: 9.3.2017 uživatelem Ivana
Počet odpovědí: 0

SKLIZEŇ, SUŠENÍ A SKLADOVÁNÍ ČESNEKU

Jak uplést cop z česneku

Skladování česneku ve formě copu je nejlepší a také nejhezčí způsob uskladnění česneku. Cop je možné uplést z česneku, který má ještě neodřezané stonky. Zde je vidět nazorný návod jak se to dá plést: video návod jak plést česnekový cop.

Skladování česneku v chladničce

V případě, že uchováváte česnek v chladném prostředí, začne vám v době, kdy se dostane do pokojové teploty, během pár dnů klíčit, to je i důvod, proč vám brzy vyklíčí česnek z obchodu. Takže pokud chcete česnek uchovávat v chladničce, musíte ho tam nechat až do doby, než ho budete potřebovat použít.

V chladničce můžete uchovávat i oloupaný či nasekaný česnek, a to v malé, dobře utěsněné nádobě, ale určitě tento způsob není určený k dlouhodobému skladování.

Skladování česneku v mrazničce

Česnek můžete i zamrazit, možná si říkáte, že zamražený česnek není tak dobrý jako čerstvý, ale určitě z toho nemusíte mít obavy. Mrazit můžete česnek buď jako oloupané stroužky, nebo jako předem namletou pastu, kterou si zabalíte po malých dávkách do jednotlivých sáčků či vzduchotěsných nádob.

Detail odstavce: Jak uplést cop z česneku
Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku
Zveřejněno: 12.7.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jak dlouho vaříme václavky

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky
Odesláno: 22.12.2017 uživatelem tonda
Počet odpovědí: 0

PLETENÍ ČESNEKOVÉHO COPU

Výhody pletení česnekových copů

Přínosem splétání česneků do copů je:

  • velmi dobrá skladovatelnost (nejlepší způsob uskladnění česneku v domácích podmínkách);
  • úspora místa (jednoduše zavěsíte cop na háček na zdi, stropu či nábytku);
  • postupným odřezáváním jednotlivých česneků se cop nerozpadne;
  • česnekový cop nezapáchá a téměř nepoznáte, že ho máte v dané místnosti pověšený;
  • stálý přehled o množství doposud nespotřebovaného česneku;
  • může být originálním dárkem, například kamarádce do kuchyně.

Standardně se vážou copy od 1 kg do 5 kg (třeba i po půl kile, například 2,5 kg). Od 4 kg mohou být copy vázány do kulata, to znamená česnek ze všech stran copu.

Uskladnění česneku je v dnešní době s ohledem na vlnovníka česnekového velký problém. Na tom, jakou bude mít česnek trvanlivost, při skladování velice záleží. A samozřejmě také na tom, v jakých podmínkách a v jakém prostředí jej skladujeme. Skladovací místo pro česnek by mělo být chladné, nejlépe okolo nuly, ale neublíží mu ani mírný mráz. Mělo by být hodně vzdušné, nejlépe průvan, a mělo by mít nízkou vlhkost. Skladování v ledničce, v uzavřených krabicích, igelitu a v místnostech s pokojovou teplotou je nevyhovující.

Detail odstavce: Výhody pletení česnekových copů
Zdroj: Pletení česnekového copu
Zveřejněno: 21.7.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jak oloupat dýňové semeno

Dobrý den,
hledám postup,způsob jak oloupat semena dýně ne jak je pražit..

děkuji
Jiří

Zdroj: diskuze Jak oloupat dýňové semeno
Odesláno: 1.11.2016 uživatelem Jiří
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PLETENÍ ČESNEKOVÉHO COPU

Návod na vázání česneku

K pletení copů vybírejte nejkrásnější a nejkvalitnější palice česneku. Ty nejlepší kusy použijte na spodní část copu, od které celé pletení začíná.

Sklizený česnek usušte a očistěte od hlíny, nezapomeňte zastřihnout kořeny. Někdo doporučuje nechat česnek před pletením trochu navlhnout ve sklepě, aby se při pletení nelámal. Pro zaplétání copu se více hodí česnek nepaličák. Cop však můžete zhotovit i z česneku paličáku. Stvol zastřihněte na několik centimetrů a do copu jednotlivé palice vplétejte provázkem.

Drobnější copy z menšího počtu česneku můžete zaplétat podobným způsobem, jako se pletou věnečky z lučního kvítí nebo dívčí copy ze tří pramenů. S tím rozdílem, že začnete plést ze tří česneků, jejichž nať překřížíte a mezi sebou i trochu zauzlujete. Poté postupně přidávejte jednu další palici a stále splétejte tři prameny.

Pokud chcete uplést cop z většího množství (obří copy váží až 5 kg), pak je vhodné zpevnit konstrukci pevným motouzem (například provazem ze sisalu), který vám na horním konci umožní zhotovení očka k zavěšení. Jako základ dobře poslouží i česnek paličák s dlouhou natí a pevným stvolem. Další česneky pak můžete navazovat s pomocí slabšího provázku či drátku.

Ti zkušenější mohou zkusit složitější varianty. Mezi ně patří vázání copů do kulata, tedy tak, že česnek je na copu ze všech stran. Česnekové copy se pletou různým způsobem (klasické pletení, zaplétání, přikládání) a do různých tvarů (cop, hrozen, koule). Velmi dekorativně působí přizdobení copu sušenými rostlinami nebo mašlí (z látky, přírodní juty nebo lýka). Do copu můžete během pletení přidávat sušené květiny či atraktivní plodenství.

Detail odstavce: Návod na vázání česneku
Zdroj: Pletení česnekového copu
Zveřejněno: 21.7.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jak zavařit kapustu

Mám prosbu,jak zavařit kapustu,ne zelí,ale kapustu,jestli stačí slaný nálev,nebo ještě nějak dochutit a jak dlouho sterilovat.Gěkuji.

Zdroj: diskuze Jak zavařit kapustu
Odesláno: 3.11.2016 uživatelem Ludmila Morkusová
Počet odpovědí: 0

SKLIZEŇ, SUŠENÍ A SKLADOVÁNÍ ČESNEKU

Česnekový prášek

Česnekový prášek je vhodnou alternativou k čerstvému česneku. Stačí, když použijte 1/2 čajové lžičky, namísto 2 stroužků čerstvého česneku. Prášek z česneku můžete použít k ochucení polévek, masa a zeleninových pokrmů, respektive všude tam, kde byste použili čerstvý česnek. Zde je vidět nejlevnější cena, za kterou se dá česnekový prášek koupit.

Česnekový prášek se dá vyrobit i doma, pokud máte elektrickou sušírnu ovoce. Sem dejte oloupané a podélně rozkrojené stroužky česneku na několik hodin schnout. Česnekovou sušinu pak nastrouhejte na jemném struhadle.

Detail odstavce: Česnekový prášek
Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku
Zveřejněno: 12.7.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: jak a kdy stříhat ostružiny

Prosí o radu kdy a jak stříhat rakytník .Předem děkuji.

Zdroj: diskuze Jak a kdy stříhat ostružiny
Odesláno: 17.9.2017 uživatelem lubomír weinhauer
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PLETENÍ Z PAPÍRU

Postupy na pletení z papíru

Postupy nejsou složité, vždy je ale potřeba si ujasnit, co chceme vyrábět. U některých výrobků se používá forma neboli kopyto (košíček) a některé se připravují bez, jako například origami, hvězda.

Z papírových ruliček můžeme uplést košíček, stromeček, hvězdu, srdce, origami, anděla, podnos, motýlka, květináč, čtyřlístek, květinu, zvoneček, dýni, kolečka, vejce, podkovu, věnec, kouli, zvířátka a spoustu dalších věcí. Výrobků se dá prostě připravit nepřeberné množství, záleží pouze na naší fantazii.

Detail odstavce: Postupy na pletení z papíru
Zdroj: Pletení z papíru
Zveřejněno: 21.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

VÁNOČKA

Jak se plete vánočka

Vánočku můžeme plést najednou ze šesti pramenů nebo jednodušším způsobem, to znamená, že se naskládají tři patra na sebe. Skládaná vánočka se plete celkem z devíti pramenů. Spodní patro se plete ze čtyř pramenů, které se mírně promáčkne, aby nám prostřední patro dobře drželo. To uděláme tak, že upleteme klasický cop ze tří pramenů. Poslední patro se splete do spirály ze dvou pramenů. Okraje z obou stran přimáčkneme dohromady a vtlačíme pod vánočku, aby se nám nerozpletly. Před pečením ji můžeme ještě vyztužit špejlemi.

Zde se můžete podívat na další způsoby, jak plést vánočku.

Detail odstavce: Jak se plete vánočka
Zdroj: Vánočka
Zveřejněno: 23.10.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Množení kalanchoe

Četla jsem, že se dá přesadit i ze semen po odkvětu semen z květů z kalanchoe. Nevím, jak se to dělá. Pokud je to pravda, tak za jak dlouho budu mít výsledek. Chci postup, jak se to dělá. Koutná.

Zdroj: diskuze Množení kalanchoe
Odesláno: 4.6.2018 uživatelem Ludmila Koutná
Počet odpovědí: 0

RAGLÁNOVÝ RUKÁV

Pletený raglánový rukáv

U raglánu je pravidlem, že se ujímá jak na přednicích, tak na zádech a rovněž na rukávech 1 oko v každé řadě. Podle tohoto pravidla si můžete upravit ujímání tak, že například ujímáte v každé 6. řadě a na začátku i na konci pleteniny spletete najednou 4 oka v jedno oko. Pokud je někdo silnější postavy, pak na začátku ujímání se najednou ujmou 3 nebo 4 oka (vytvoří se zoubek), tím se pletenina zúží a šikmina raglánu není tak dlouhá. Ujímat nemusíte na začátku řady, ale můžete uplést vždy například 2 oka a ujímat dle pravidla a na konci řady ujmete a poté upletete 2 oka. Jedná se o univerzální návod.

Detail odstavce: Pletený raglánový rukáv
Zdroj: Raglánový rukáv
Zveřejněno: 5.11.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jak odvodnit organismus

Nezabìrajì mí prášky na odvodnění (Furorese)léčìm se s ledvinami,poradì někdo co k nim přidat za bylinky.Ruky,nohy,vìčka celkově jsem jak koule.

Zdroj: diskuze Jak odvodnit organismus
Odesláno: 15.1.2018 uživatelem Svatava
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK PĚSTOVAT ČESNEK

Jak si vyrobit česnekový prášek

Pokud jste nedávno sklidili úrodu česneku ze své zahrádky, můžete si vyrobit domácí česnekový prášek, který vám poslouží jako výborné koření. Nejprve stroužky česneku oloupejte, pak nakrájejte na tenké plátky a dejte na suchou pánev, kterou vložíte do vyhřáté trouby na 150 °C. Česnek v troubě za stálé teploty sušte. Usušený česnek rozdrťte v mixéru a prosejte sítkem. Kousky, které vám nepropadly sítkem, nemusíte vyhazovat, ale můžete je uskladnit stejně jako sušený prášek v uzavřených nádobách v chladu, ale ne mrazu. Takové sušené kousky česneku jsou výborné třeba na pizzu.

Detail odstavce: Jak si vyrobit česnekový prášek
Zdroj: Jak pěstovat česnek
Zveřejněno: 29.4.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: tvarování tuji do spirály

Dobrý den, ráda bych si sestřihla thujku do tvaru spirály a nevím jak na to.omotám šňůru kolem thujky a stříhám to jak?

Zdroj: diskuze Tvarování tuji do spirály
Odesláno: 18.5.2019 uživatelem alena kozubková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK PĚSTOVAT ČESNEK

Jak uchovat česnek přes zimu

Česnek můžete skladovat na suchém a chladném místě několik měsíců. Můžete ho skladovat v keramické dóze určené pro skladování česneku nebo například ponechat na česneku suché listy a ty splést do copu, který bude plnit jak užitkovou, tak dekorativní úlohu. Takový upletený cop může viset ve vaší spíži nebo v kuchyni. Česnek můžete skladovat i v oleji nebo octě, ale musí být uložený v lednici, aby se předešlo tvorbě bakterií. Tento způsob není určen k dlouhému skladování, česnek je třeba rychle spotřebovat. Také mrazák bývá oblíbený skladovací způsob jak uchovat česnek. Očištěné stroužky česneku se dají do čisté skleničky s uzávěrem a uloží se do mrazáku. Pak se česnek postupně po stroužcích odebírá, nechá se rozmrznout a je tak vždy po dlouhou dobu jako čerstvý. Nezapomeňte si také schovat pěkné paličky česneku k sadbě na příští rok, abyste je nemuseli kupovat v obchodě.

Detail odstavce: Jak uchovat česnek přes zimu
Zdroj: Jak pěstovat česnek
Zveřejněno: 29.4.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: brslen japonicus la Paloma Blanka

Tuhle rostlinu můžete stříhat kdy chcete a jak chcete. Obrazí znovu a znovu. K získání ponětí o tom jak na to, vám pomohou následující video návody: www.youtube.com/resu…
Je to sice v angličtině, ale dá se z tohoto dobře pochopit, jak můžete provést řez.

Zdroj: diskuze Brslen japonicus la Paloma Blanka
Odesláno: 4.4.2019 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY S ČESNEKEM

Česnekový dip

Suroviny:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 Lučinu
  • sůl, pepř
  • pažitka

Postup:

Všechny uvedené ingredience smíchejte dohromady a podávejte k masu. Uvidíte, jak tento snadno a rychle připravený dip dokáže pozvednout chuť vašeho pokrmu. Je to úplně jednoduché, ale opravdu moc dobré.

Detail odstavce: Česnekový dip
Zdroj: Recepty s česnekem
Zveřejněno: 13.10.2014

DOMÁCÍ PEKÁRNA

Recepty na domácí pekárnu

Syrovátkový chléb

Ingredience:

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 100 g pšeničné mouky chlebové
  • 100 g žitné mouky chlebové
  • 350 ml syrovátky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření
  • 1–2 lžičky kmínu

Postup:

Všechny suroviny dejte do pekárny, nejdříve syrovátku, pak všechny ostatní, včetně droždí.

Teď máte dvě možnosti, buď nastavíte pečení celozrnného chleba a více si pekárny, pokud tedy nechcete vyndat hnětače, nebude všímat.

Nebo to uděláte tak, jak to dělám já. Nastavíte si program na kynutí těsta, a až vám program doběhne a těsto bude vykynuté, tak ho přendáte na vál, zapracujete, vytvarujete bochník chleba a necháte ještě chvíli kynout na plechu. Někdo používá ošatku na chleba, aby si bochník zachoval tvar, já peču přímo na plechu. Vložte do předem vyhřáté trouby asi na 230 °C a pečte cca 10 až 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a pečte do té doby, než se přestane lepit na špejli.

Bílý chléb s bramborou

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 najemno nastrouhané vařené brambory
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 3 lžičky octa
  • 1 a půl kostky droždí
  • 450 ml vody
  • 2 lžičky cukru

Postup:

Všechny suroviny dejte do pekárny, už víte, že vždy začínáte tekutými a pokračujete sypkými ingrediencemi. Zapnete program kynutí těsta, to v případě, že chcete chleba péct na plechu v troubě, anebo zvolte program pečení chleba. Pokud jste dali rovnou program pečení, nemusíte si pekárny několik hodin všímat (nechcete-li si vyndat metly). Pokud máte raději chleba klasického tvaru a dali jste program kynutí těsta, po vykynutí, což je po necelé hodině a půl, bude těsto připravené k dalšímu zpracování. Těsto dejte na vál, ještě jednou propracujte, udělejte jeden velký nebo dva menší bochníky chleba, potřete studenou vodou, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte péct. Každých 20 minut znovu bochník potřete vodou, aby se chleba krásně opekl. Zhruba po hodině zkuste za pomoci špejle, zda máte chléb dopečený, pokud ne, pokračujte v pečení, pokud ano, vyjměte z trouby, nechte zchladnout a můžete konzumovat.

Nejlepší vánočka z domácí pekárny

Ingredience:

  • 720 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 280 ml vody
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička medu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Postup:

Všechny suroviny nasypte do pekárny, začněte tekutými, pokračujte sypkými. Zapněte pekárnu na program kynuté těsto a nechte pracovat. Hotové vykynuté těsto přendejte na vál, zapracujte, rozdělte na 7 stejných dílů. Z každého dílu vyválejte stejné válečky. Vezměte si čtyři válečky, spojte je a začněte plést. Vezměte krajní levý váleček a vložte ho na druhé místo zprava, poté vezměte krajní zprava a vložte ho na druhé místo zleva, takto postupně střídejte strany, až válečky celé spletete. Ze zbylých tří válečků upleťte klasický cop, až budete mít hotový (cop ze tří dílků by měl být o kousek delší), položte ho na čtyřdílný cop a konce zahněte dospod.

Pokud si to chcete ulehčit, můžete vánočku uplést jen z pěti válečků, a to tak, že krajní zleva dáte na třetí místo zprava, pak zase zprava na třetí místo zleva. Postupujete takto až do konce.

Hotovou vánočku nechte ještě asi 15 minut nakynout na plechu vyloženém papírem, poté pomažte rozšlehaným vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 5 minut, poté troubu stáhněte na 150 °C a pečte asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, a až se na ni nebude těsto lepit, máte hotovo.

Jahodová marmeláda v domácí pekárně

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 1/2 kg želírovacího cukru
  • 1–2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Jahody odstopkujte a umyjte, nechcete-li mít v marmeládě celé kusy jahod, nakrájejte si je na čtvrtky nebo poloviny, dle velikosti a toho, jaké kousky v marmeládě požadujete. Nasypte do domácí pekárny, přidejte želírovací cukr a zapněte na program marmelád. Až bude program u konce, přidejte lžičku kyseliny citronové. Pak dejte trochu marmelády do misky, opravdu jen malinko, aby rychle vystydla a přitom nezchladla marmeláda v pekárně, zjistěte, zda po ztuhnutí nebude příliš řídká, pokud ano, přidejte ještě lžičku kyseliny citronové a důkladně zamíchejte. Ještě hodně horkou marmeládu plňte do připravených sklenic a obraťte dnem vzhůru.

Tvarohové rohlíčky z domácí pekárny

Ingredience těsto:

  • 730 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 290 ml vody
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička medu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Postup těsto:

Všechny suroviny nasypte do pekárny, znovu začněte tekutými. Zapněte program kynutí a nechte pracovat pekárnu, mezitím si připravte náplň.

Ingredience náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink

Postup náplň:

Opět smíchejte všechny ingredience a vypracujte hladkou náplň. Až bude těsto vykynuté, dejte na vál, zapracujte a vyválejte na plát silný asi půl až tři čtvrtě centimetru, rozkrájejte na čtverečky o velikosti cca 8 x 8 centimetrů a lžící naneste na každý čtverec náplň. Rohlíčky začněte balit tak, že si čtverec dáte nakoso a zamotáte (začněte vrchním rohem). Na plechu vyloženém pečicím papírem zahněte do tvaru rohlíčku. Nechte ještě asi 10 minut kynout, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Náplň můžete nahradit třeba za makovou, ořechovou nebo jablečnou. Hotové rohlíčky pocukrujte a můžete podávat.

Detail odstavce: Recepty na domácí pekárnu
Zdroj: Domácí pekárna
Zveřejněno: 9.11.2015

PĚSTOVÁNÍ ČESNEKU PRO ZAČÁTEČNÍKY

Jak česnek nejlépe uskladnit

Po cirka dvoudenním sušení česneku na sluníčku odstraňte jemně zbytky zeminy (česneky o sebe neoklepávejte, aby se nekazily) a listy spleťte v cop (nebo postačí svázat do kytek). Pak česneky uložte pod přístřeškem, dokud se cibule zcela neusuší. Usušené svazky zavěste na suchém, chladném, ale bezmrazém místě, a nejlépe tak, aby měl kořenovou část nahoře česnek vám tak vydrží po celou zimu a nemá tendenci začít růst. Zároveň bude díky nízké vlhkosti chráněn před plísní.

Častým způsobem skladování menšího množství česneku je umístění do igelitových či papírových sáčků a vložení do lednice. Česnek je na zimu zvyklý, nevadí mu ani mírnější mráz.

Kdo chce, může zkusit skladovat česnek naložený do soli: česnek oloupejte na stroužky a postupně spolu se solí vkládejte do sklenice. Oxidaci pak můžete zabránit tak, že do sklenice přidáte kyselinu citronovou, čímž nenecháte ve sklenici prostor pro vzduch.

Další možnou variantou, jak mít česnek po ruce po celý rok, je usušení česneku na prášek. V této podobě může vydržet dokonce až dva roky. A jak na to? Oloupané stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete je na podložku (nejlépe s malými dírkami, aby zde mohl proudit vzduch). Poté ho nechte sušit 2–5 dní (podle tloušťky plátků). Po důkladném usušení česnek nadrobno nasekejte nebo rozmixujte v mixéru. Hotový prášek nasypte do kořenky nebo do jiné uzavíratelné nádobky.

Zajímavou možností pro uskladnění menšího množství česneku je jeho naložení do oleje. Česnekové stroužky oloupejte a zbavte nečistot, poté je naskládejte do uzavíratelné skleničky a zalijte olivovým olejem. Sklenice je však potřeba uskladnit v ledničce. Při vaření pak jen stačí vytáhnout potřebné množství stroužků, nechat je trochu okapat a následně použít dle potřeby v jakékoliv formě: nakrájený, utřený nebo protlačený přes lis.

Detail odstavce: Jak česnek nejlépe uskladnit
Zdroj: Pěstování česneku pro začátečníky
Zveřejněno: 24.7.2015

GRILOVANÁ ZELENINA JAKO PŘÍLOHA

Tip na dip

Česnekový dip

Ingredience: 500 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku (může být i víc, záleží na chuti), 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hrst oregana, sůl, pepř

Postup: Česnek oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme, smícháme ho s jogurtem a zakysanou smetanou. Přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekané oregano. Vše pořádně zamícháme a máme hotovo.

Detail odstavce: Tip na dip
Zdroj: Grilovaná zelenina jako příloha
Zveřejněno: 20.6.2017

ŠKŮDCI

Škůdci česneku

Jedním z důvodů, proč česnek neprospívá, může být napadení háďátky, což jsou drobné, asi 2mm hlístice. Podle toho, na které části rostliny se vyskytují (a které poškozují), je dělíme na háďátka kořenová, stonková a listová. U česneku poškozuje háďátko zhoubné podpučí, takže dochází k odumírání kořenů. Napadené rostliny zastavují růst a často dosahují výšky pouze několika centimetrů nad zemí, kroutí listy a ztrácejí chlorofyl (zelené barvivo), takže jejich zbarvení bývá světle zelené až žlutavé. Česnek brzy odumírá.

Velmi nepříjemným škůdcem je molík česnekový. Kromě česneku napadá cibuli a pór. V dospělosti je to drobný motýlek velký asi jen 15 mm. Je zbarvený tmavohnědě až šedavě a na předních křídlech může mít bělavou svítivou skvrnu. Samice kladou vajíčka v květnu, většinou jednotlivě nebo jen v několika kusech na spodní stranu listů rostoucích u země. Vyhledávají skrytá místa. Z vajíček se líhnou housenky, které na rostlinách vyžírají chodbičky a způsobují poškození zvané minování. Napadené listy jsou zevnitř poškozovány a postupně odumírají nebo v určitých částech zasychají. Obvyklé je jejich zlomení, pokud škůdce poškodí cévní svazky silněji v jednom místě. Molík česnekový se kuklí na vnější straně listů, opět skrytě. Tento škůdce může vyvinout v našich podmínkách průměrně tři generace. Nejcitlivější bývá česnek rašící na jaře.

Detail odstavce: Škůdci česneku
Zdroj: Škůdci
Zveřejněno: 18.6.2014

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Vepřová krkovice na pánvi

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 50 ml vína, 2 vepřové krkovičky, sůl, pepř, rozmarýn

Postup: Na rozpáleném oleji v pánvičce necháme rozvonět česnekový stroužek a větvičku rozmarýnu. Na provoněný olej vložíme osušené slabší plátky krkovičky a prudce je necháme osmažit z každé strany. Maso osolíme, opepříme a podlijeme suchým vínem. Víno necháme redukovat, plátky masa občas obrátíme. Maso smažíme do křupava a ihned pokládáme na talíř. Minutka z vepřové krkovice na pánvi zachutná s bramborovou přílohou nebo se zeleninovým salátem.

Detail odstavce: Vepřová krkovice na pánvi
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017

SVILUŠKA

Postřiky proti svilušce

Svilušku může zabít česnekový postřik. Česnekový postřik se připraví tak, že se utře 5 stroužků česneku s dvěma lžičkami jemné kuchyňské soli. Po vzniknutí slizu se přidá postupně voda, aby se směs pěkně rozmíchala. Celkově se přidá jeden litr vody. Vzniklá směs se po chvíli míchání přecedí přes jemné sítko a nalije se do fixírky nebo zahradního postřikovače. Tento roztok z česneku svilušku může zabít při přímém zásahu. Česnekový postřik ale není spolehlivý zabiják svilušek, protože nehubí skrytá vajíčka.

Účinnou chemickou ochranu představuje ošetření akaricidy. Na seznamu registrovaných přípravků na ochranu rostlin jsou uvedeny tyto přípravky účinné proti sviluškám: Cascade 5 EC (0,15%), Magus 200 SC (0,05%), Nissorun 10 WP (0,07%), Omite 30 W (0,2%), Omite 570 EW (0,1%), Sanmite 20 WP (0,075%), Talstar 10 EC (0,02%).

Nissorun 10 WP

Nejčastěji je asi používán hexythiazox (Nissorun 10 WP), a to vzhledem k jeho dlouhodobému reziduálnímu působení a dlouhé ochranné lhůtě. Tento přípravek má na svilušky velmi zajímavý účinek, nehubí totiž přímo nymfy nebo dospělce, ale zabíjí vajíčka a zbytek populace sterilizuje, zabrání jim v rozmnožování. Takže můžete ještě 10–14 dnů po ošetření na listech pozorovat samice svilušek, které sice kladou vajíčka, ale nelíhnou se z nich larvy, a tak vývoj celé populace prakticky skončí asi dva týdny po postřiku. V místech, kde určitě víte, že budete mít problém se sviluškami, je Nissorun vhodný i jako prevence, a to nejlépe v době růstu, kdy se doporučuje používat ho i v kombinaci s jiným pesticidem. Dobrých výsledků dosáhnete například s výrobkem SviluStop. Obsahuje 3,5 g Nissorun a 5 g Omite. Nejdříve na zahrádku použijte Omite, to populaci svilušek skoro vyhubí. Počkejte 3 dny, než se rostliny vzpamatují, a nasaďte Nissorun.

Nissorun 10 WP cena

Zde je uveden seznam cen, za které se dá Nissorun 10 WP koupit.

Omite cena

Zde je uveden seznam cen, za které se dá Omite koupit.

Detail odstavce: Postřiky proti svilušce
Zdroj: Sviluška
Zveřejněno: 20.3.2014

SVILUŠKA

Česnekové dýmovnice

Dýmovnice jsou určeny pro ochranu rostlin proti svilušce ve skleníku. Česneková dýmovnice chrání rostliny před napadením hmyzem, konkrétně mšice, svilušky, molice a třásněnky. Dosahuje to tím, že při hoření dýmovnice se postupně uvolňuje česnekový olej ve formě kouře, čímž zvyšuje disperzi živin a také dodává rostlinám látky, které zvyšují jejich obranyschopnost a odpuzuje široké spektrum škodlivého hmyzu a roztočů včetně svilušek. Česneková dýmovnice nezanechává na rostlinách žádné nánosy a nepoškozuje prospěšné organismy. Česneková dýmovnice se běžně prodává na internetu a na tomto odkazu můžete vidět nejlevnější ceny česnekové dýmovnice.

Detail odstavce: Česnekové dýmovnice
Zdroj: Sviluška
Zveřejněno: 20.3.2014

KLIMATIZACE DO BYTU

Jak ji vybrat

V případě zařízení vhodných do bytů si vybíráme hned z několika variant: vytápění, odvlhčování, ionizování vzduchu nebo filtrace, respektive čištění vzduchu. Novinkou je u bytových klimatizací funkce větrání, pro zimní měsíce lze zvolit klimatizaci s funkcí zvlhčování. Samozřejmě přicházejí v úvahu i kombinace uvedených možností. Jinými slovy, klimatizační zařízení může sloužit celý rok, přičemž hlavní činností většinou zůstává zmíněné ochlazování vzduchu.

Pokud jste se již obeznámili s tím, jaké funkce klimatizace může plnit, pak byste se jako uživatelé měli umět zorientovat v energetické účinnosti pořizovaného zařízení a v parametrech důležitých v provozu. Účinnost lze jednoduše zjistit z takzvaného energetického štítku. Všem známá barevná škála energetických tříd s abecedním označením od A do G nám podává základní informaci o spotřebě energií. Při užívání klimatizací nejrůznějšího typu je dále důležité sledovat hlučnost, a to zejména v nočním režimu. Nezapomeňte, že hluk, který se zdá ve dne snesitelný, se v noci stane rázem netolerovatelným.

Účinnost klimatizace je vyjádřena jako poměr vstupního a výstupního výkonu. Jednoduše řečeno udává, kolik elektrické energie je třeba pro ochlazení místnosti na nastavenou teplotu. V tomto ohledu jsou mezi různými typy klimatizací značné rozdíly. Nejúčinnější klimatizace patří samozřejmě mezi ty finančně náročnější, ale jejich schopnost ušetřit energii dorovná původní handicap v přijatelném časovém horizontu – přibližně do 2 až 3 let. Pokud jste ochotni při nákupu sáhnout do kapsy hlouběji, můžete se dobrat až 44% úspory energie (údaje výrobců se nejčastěji pohybují od 30 do 44 %).

Pro komfortní chlazení běžné místnosti o ploše 20 m² v bytě je třeba chladicí výkon přibližně 3 kW. K dosažení tohoto chladicího výkonu se hodnota elektrického příkonu může pohybovat od cca 700 W do cca 1 500 W, což představuje rozdíl několika tisíc korun ročně na jediné místnosti. Sledování účinnosti, udávané jako EER faktor pro chlazení a COP faktor pro vytápění, je tedy klíčové z hlediska provozních nákladů a dlouhodobé úspory energie.

Na trhu lze vybírat ze dvou základních typů klimatizací vhodných pro běžné byty kompaktní jednotky, tedy jednodílné (mobilní, okenní), a split jednotky – dělené (podle umístění pak nástěnné, podstropní, kazetové, mezistropní a další).

Detail odstavce: Jak ji vybrat
Zdroj: Klimatizace do bytu
Zveřejněno: 13.9.2016

PUPÍNEK V UCHU

Jak se zbavit pupínku v uchu

Není třeba šířit paniku, obyčejně se ztratí sám bez povšimnutí. V případě, že je výběžek v uchu pevný a do určité míry blokuje průchod ucha (což může oslabit i sluchovou schopnost), může lékař tento vřed odstranit, případně předepsat lék nebo mast na jeho zmenšení. Lékaři důrazně varují před propichováním vřídku podomácku špendlíkem nebo jehlou, čímž si můžete způsobit trvalé ublížení uvnitř ucha. Násilné propíchnutí bolavého pupínku jehlou může zapříčinit nesnesitelnou bolest, přičemž hnisání může pokračovat dál. Nejlepší je nechat vřed na pokoji, aby pukl sám. Použitím alkoholu, řepíkového extraktu nebo čisticí kosmetiky můžete pomoci jeho rychlejšímu smrštění a úplnému vstřebání. Dle babských rad zabírá i olivový olej a česnek.

Od starověku se česnekový olej používal při infekcích dutiny ucha. I v dnešní moderní době má stejný účel, což potvrzují dokonce vědecké studie. Ty ukázaly, že je jedním z nejlepších prostředků při léčbě zánětů v uchu. Účinnou látkou v česneku je allicin. Česnekové olejové ušní kapky mohou vyléčit několik problémů ucha – bolest, zaléhání, zvýšenou tvorbu ušního mazu a podobně. Abyste se vyvarovali tomu, že olej z ucha nedostanete, můžete do sluchovodu umístit vatový tampon. Na základě návodu zveřejněného v americkém magazínu o životním stylu (buzzle.com) pod názvem „Garlic-oil-ear-drop“ si můžete sami připravit tento „česnekový olej“. Budete potřebovat 1 stroužek oloupaného drceného česneku a ½ sklenice olivového oleje sterilizovaného (cca 1 minutu) mikrovlnným ohřevem. 1 kapku oleje pak pomocí kapátka aplikujte do ucha 1–2krát denně, nepoužívejte však déle než jeden týden. Na Slovensku se donedávna šířil také jeden „babský recept“, a to kapat vylisovanou česnekovou šťávu při infekcích přímo do ucha. Tuto metodu však v žádném případě nedoporučujeme, protože čistý koncentrát česneku je příliš agresivní na tak citlivý orgán, jakým je ucho.

Detail odstavce: Jak se zbavit pupínku v uchu
Zdroj: Pupínek v uchu
Zveřejněno: 26.4.2018

PAST NA BLECHY

Co odpuzuje blechy

Blechy odpuzují třeba některé esenciální oleje (jejich výhodou je pak to, že zároveň kromě ochrany pečují ještě o srst zvířete), ty je ale potřeba smíchat ještě s nějakým rostlinným olejem, aby olej nebyl příliš silný. Proti blechám se doporučují olej jako levandule, cedr, citron, šalvěj, máta, eukalyptus. Dají se tak vyrobit přírodní repelenty nebo domácí pudry. Kromě esenciálních olejů je možné použít třeba i octový spreje (třeba jablečný ocet), protože ocet blechy nesnášejí. I ocet je v takovém případě potřeba naředit, aby nepoškodil pokožku domácího mazlíčka. Proti blechám se dá využít i česnek, z něhož se dá vyrobit česnekový postřik (tím se dá ošetřit klidně i zahrada).

Detail odstavce: Co odpuzuje blechy
Zdroj: Past na blechy
Zveřejněno: 24.4.2019