Téma: 

vepřová krkovice nejlepší recepty


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Vepřová krkovice na pánvi

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 50 ml vína, 2 vepřové krkovičky, sůl, pepř, rozmarýn

Postup: Na rozpáleném oleji v pánvičce necháme rozvonět česnekový stroužek a větvičku rozmarýnu. Na provoněný olej vložíme osušené slabší plátky krkovičky a prudce je necháme osmažit z každé strany. Maso osolíme, opepříme a podlijeme suchým vínem. Víno necháme redukovat, plátky masa občas obrátíme. Maso smažíme do křupava a ihned pokládáme na talíř. Minutka z vepřové krkovice na pánvi zachutná s bramborovou přílohou nebo se zeleninovým salátem.

Detail odstavce: Vepřová krkovice na pánvi
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: smoothie recepty komentář

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 27.11.2017 uživatelem Mášinka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Krkovice s rýží

Ingredience: plátky vepřové krkovice, rýže, cibule, česnek, hořčice, sůl, pepř, mletý kmín, sladká červená paprika, hladká mouka na zahuštění, koření na krkovičku, olej nebo sádlo

Postup: Maso osolte, opepřete a ochuťte kořením na vepřovou krkovičku. Osmažte na oleji z obou stran. Maso vyjměte z hrnce a dejte do výpeku osmažit cibulku. Přidejte trochu hladké mouky, podlijte vodou, vložte zpět maso a duste. Přidejte 2 prolisované stroužky česneku, trošku mletého kmínu, sladké mleté papriky, soli, 2 lžíce hořčice. Nechte dále dusit. Až maso změkne, zahustěte případně ještě moukou. Podávejte s vařenou rýží.

Detail odstavce: Krkovice s rýží
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šunka

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 28.6.2015 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

KRKOVICE

Vepřová krkovice na pánvi

Ingredience: 4 plátky krkovice, olej, 2 ks cibule, sůl, pepř mletý, steakové koření

Technologický postup: Plátky vepřové krkovice naklepeme tak, aby nezůstaly moc silné, posypeme kořením na steak a potřeme olejem. Necháme v chladu uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Plátky vepřové krkovice opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, z každé asi 10 minut. Pak pod maso nasypeme kolečka cibule a společně opékáme do zhnědnutí cibule. Osolíme, opepříme, případně ještě dochutíme kořením. Opečené plátky masa na talíři poklademe osmaženou cibulí a polijeme vypečenou šťávou. Tato jednoduchá minutka z vepřové krkovice chutná s rýží nebo hranolky, ale postačí i chléb. Doplníme čerstvou zeleninou, můžeme přidat tatarku nebo dresink podle vlastní chuti. Při nákupu masa vybírejte krkovici libovější, ne příliš prorostlou.

Detail odstavce: Vepřová krkovice na pánvi
Zdroj: Krkovice
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: smoothie recepty komentář

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 29.12.2016 uživatelem Skokova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Recept na vepřovou krkovici bez kosti

Ingredience: 4 vejce, olej na smažení, 60 g strouhanky, 150 g anglické slaniny, 4 plátky vepřové krkovice bez kosti, mletý kmín, sůl

Ingredience zálivka: 120 g másla,1 kostka masoxu, 500 ml vody

Postup: Krkovici omyjeme, osušíme a naklepeme. Potom ji osolíme, okmínujeme a důkladně obalíme ve strouhance. Co nejvíce strouhanky vtlačíme do masa. Vejce rozšleháme v míse, na pánvi rozehřejeme olej. Troubu předehřejeme na 200 °C. V hrnci svaříme vodu, masox a máslo. Plátky masa obalené ve strouhance dobře namočíme v rozšlehaných vejcích a ihned dáváme do rozpáleného tuku a z obou stran opečeme. Osmažené řízky naskládáme do zapékací misky, obložíme anglickou slaninou, zalijeme připraveným vývarem a dáme do trouby. Pečeme přibližně půl hodiny. Zapékané plátky ihned servírujeme. Vhodnou přílohou jsou hranolky.

Detail odstavce: Recept na vepřovou krkovici bez kosti
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Nejlepší odbarvovací ubrousky jsou značky Iberia a mají je v drogériích Rossmann, mají nejlepší výsledky při pohlcování barvy z prací vody. Na internetu se dají odbarvovací ubrousky koupit tady: www.zbozi.cz/?q=COLO… nevím ale jakou mají účinnost.

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti
Odesláno: 13.8.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Pečená vepřová krkovička

Ingredience: celá krkovička, 4 cibule, kmín, 4 jablka, sůl, pepř

Postup: Samotné maso nechte trochu odležet, a před solením ho osušte. Nakrájejte na větší kusy cibuli a na čtvrtinky jablka, krkovičku dobře osolte, opepřete, dejte do pekáče a posypte dobře kmínem. Kmínem opravdu nešetřete. Koření se musí dostat až dovnitř masa, a opravdu se tam dostane, strach mít nemusíte. Pak už jen dejte do trouby a podle velikosti krkovičky pečte při teplotě 130–150 °C tři až čtyři hodinky. Prostě celé dopoledne. Sem tam podlijte, a to je vše. Maso z krkovičky se krásně vypeče, nejlepší je mít na recept takové maso, které má dost tuku. Pak se vypeče šťáva z cibule, jablek a tuku v mase. Uvnitř zbude jen šťáva. Maso opravdu bude na řezu krásně šťavnaté. To už si vyzkoušíte sami.

Doporučení: U většiny receptů narazíte na to, že krkovička je nakrájená na jednotlivé plátky, a až pak se peče. Takže se přípravou moc neliší třeba od vepřových kotlet. Což je velká škoda, protože do pekáče se jí vejde méně a rychleji se vypéká a je pak méně šťavnatá.

Detail odstavce: Pečená vepřová krkovička
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: thymovar

na varroa je opravdu nejlepší thymovar - a to jsem zkoušel fakt všechno možný.

Zdroj: diskuze Thymovar
Odesláno: 27.5.2016 uživatelem Simon87
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KRKOVICE

Pečená krkovice v celku

Ingredience: 1 kg vepřové krkovice s kostí vcelku, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, kmín, pepř, sůl, sádlo, olej

Technologický postup: Krkovičku osolíme, opepříme a potřeme olejem. Do pekáče dáme sádlo, cibuli nakrájenou na půlkolečka, česnek na plátky, vložíme krkovičku, okmínujeme, posypeme cibulí, česnekem, podlijeme cca 1 dl vody, přikryjeme víkem a vložíme do trouby rozpálené na 250 stupňů. Po půlhodině přiměřeně podlijeme horkou vodou a krkovičku přelijeme výpekem. Dáme zpět do trouby, teplotu snížíme na 200 stupňů a za občasného podlévání a polévání výpekem pečeme další 1 až 1,5 hodiny (podle velikosti a kvality masa). Takto upravenou krkovici můžeme podávat s bramborem, zelím, knedlíkem, kdo by chtěl, může i s rýží.

Detail odstavce: Pečená krkovice v celku
Zdroj: Krkovice
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: orchidej

Pro rostlinu je nejlepší nechat kořeny jak jsou. Orchidej nepotřebuje mít kořeny v substrátu. Stačí, když je občas smočí voda. Nové kořeny značí, že se rostlině daří.

Zdroj: diskuze Orchidej
Odesláno: 13.8.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MARINÁDA NA MASO

Nejlepší marináda na krkovičku

Ingredience: 150 ml oleje, 3 lžičky sójové omáčky, 2 lžíce hořčice, 150 ml piva, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička bílého mletého pepře, 3 lístky bazalky

Postup: Nejdříve dobře rozmícháme hořčici, sójovou omáčku a olej. Listy bazalky omyjeme, oklepeme a jemně nasekáme. Bazalku přidáme do směsi společně s čerstvě rozdrceným kmínem a pepřem. Vše zalijeme pivem. Plátky krkovice dobře omyjeme a osušíme. Maso nenaklepáváme. Na dno nádoby nalijeme polovinu marinády a krkovici do ní vložíme. Druhou polovinu marinády nalijeme na krkovici seshora. Nádobu dobře uzavřeme a dáme do lednice rozležet. Maso necháme naložené alespoň 3 hodiny, ideální čas je 12 hodin. Marinované plátky krkovice pokládáme na dobře rozpálený gril. Marinovanou vepřovou krkovici grilujeme z každé strany přibližně 4 minuty, záleží na tloušťce masa. Pokud je maso tenké, stačí 3 minuty z každé strany, pokud jsou plátky silnější, grilujeme 5 minut po obou stranách. Marinovaná krkovice na grilu chutná výborně s čerstvým chlebem nebo pečeným bramborem. Můžeme k ní podávat i různé dresinky a omáčky, avšak s touto marinádou nejsou potřeba.

Detail odstavce: Nejlepší marináda na krkovičku
Zdroj: Marináda na maso
Zveřejněno: 30.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: hnojení kaki

Použijte kombinované hnojivo Cererit podle návodu na obalu. Cererit je nejlepší mix všech potřebných látek, které rostlina potřebuje. Tady k tomu jsou bližší informace: www.ceskenapady.cz/c…

Zdroj: diskuze Hnojení kaki
Odesláno: 27.5.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KRKOVICE

Krkovice na pivu

Ingredience: 4 plátky krkovice s kostí, 3 cibule, 2 lžíce tekutého medu, 2 lžíce omáčky Teriyaki, 2 lžíce dijonské hořčice, 50 ml olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 1 chilli paprička (nakrájená nadrobno), čerstvě mletý pepř, 500 ml světlého piva, sůl

Technologický postup: Všechny suroviny na marinádu (med, omáčka Teriyaki, dijonská hořčice, olivový olej, česnek, kečup, chilli paprička, mletý pepř, sůl a polovina piva) prošleháme v misce, ve které pak budeme maso marinovat přes noc. Plátky krkovice omyjeme, osušíme, ale nenaklepáváme. Vložíme do marinády a pořádně ji do masa vetřeme. Nádobu uzavřeme a necháme do rána odpočívat v ledničce. Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, polovinu vyskládáme do pekáče, vložíme maso, zasypeme zbytkem cibule, podlijeme částí piva, přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme cca 40 minut, průběžně podléváme pivem. Poté sundáme poklici a dopékáme dozlatova dalších cca 20 minut. Podle chuti dosolíme. Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami.

Detail odstavce: Krkovice na pivu
Zdroj: Krkovice
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Sklizeň rakytníku

Dobrý den
Poradíte mi kdy je nejlepší doba na sklizeň rakytníku.?Zkoušeli jsme ho natrhat koncem října,byl to boj,plody jsou hodně měké,nejdou od větvičky a rozmačkávají se mezi prsty.Děkuji za odpověď Zdeněk V.

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku
Odesláno: 26.10.2016 uživatelem Zdeněk Valenta
Počet odpovědí: 6 Zobrazit odpovědi

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Jak dělají krkovici Kluci v akci

Ingredience krkovice: 4 plátky vepřové krkovice bez kosti, plnotučná hořčice, sůl, pepř, olej

Ingredience gulášová šťáva: 3 střední cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 400 ml vody, 3 stroužky česneku, 1 hrst majoránky, kmín, chlebová střídka na zahuštění, olej, sůl, pepř

Ingredience šťouchané brambory: 400 g brambor, 50 g másla, petrželová nať nebo pažitka, sůl

Ingredience vídeňská cibulka: 3 velké cibule, hladká mouka na obalení, olej na osmažení

Postup: Krkovici osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici odležet nejlépe přes noc. Krkovici opečeme zprudka na oleji z obou stran tak, aby byla hotová, a z pánve vyjmeme. Později ji budeme vkládat do gulášové šťávy.

Postup gulášová šťáva: Cibuli a česnek nakrájíme najemno, orestujeme na oleji společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přivedeme k varu, krátce povaříme, cca 15 minut, dochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podle potřeby zahustíme najemno nadrobenou chlebovou střídkou nebo naopak zředíme vodou na požadovanou konzistenci hustší šťávy.

Do omáčky přidáme opečené maso a vše společně ještě 10–15 minut zvolna provaříme.

Postup šťouchané brambory: Oloupané a pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu scedíme, přidáme máslo, sekanou petrželku nebo pažitku a rozšťoucháme, podle potřeby dosolíme.

Postup vídeňská cibulka: Cibuli nakrájíme na jemné plátky, obalíme v hladké mouce a v oleji usmažíme dozlatova. Po vyjmutí z pánve klademe cibuli na papírový ubrousek, aby přebytečný olej okapal.

Tip: Vyplatí se věnovat čas a péči naložení masa, které by alespoň přes noc mělo odpočívat v ledničce.

Detail odstavce: Jak dělají krkovici Kluci v akci
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Orchidej po odkvětu

Ráda bych se zeptala, co mám dělat poté, co mi orchidej odkvete. Co děláte s těmi uschlými stonky? Dočetla jsem se, že se prý nemusí stříhat, že časem odpadnou sami. Nemůže to ale rostlinku vyčerpávat? A kdybych ho chtěla odstřihnout, tak v jakém místě je to nejlepší?

Zdroj: diskuze Cim zalevat modrou orchidej
Odesláno: 19.1.2017 uživatelem Pavlína
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KRKOVICE

Minutka z krkovice

Ingredience: 4 pláty prorostlé vepřové krkovice bez kosti, 1 vejce, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce grilovacího koření, 1 lžička koření Gyros, 5 stroužků drceného česneku, mletý pepř, olej, sůl

Technologický postup: Plátky z krkovičky si nařízneme na pár místech (přes blánu), aby se nám nekroutily, pak je naklepeme a necháme být. V nějaké misce si smícháme a rozšleháme vejce, Solamyl, hořčici, česnek, grilovací koření, gyros, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím oleje. Krkovičku v této směsi namočíme z obou stran, pak ji v misce necháme, přikryjeme a dáme do lednice (nejméně přes noc, ale i déle – až 3 dny). Pak vyndáme, a když v misce zůstane ještě nějaká směs, tak jí potřeme plátky, hned dáme smažit do horkého oleje, po chvílích několikrát otáčíme, aby byla krkovička pěkně propečená. Pak už servírujeme s fazolkami na slanině, hranolky nebo chlebem.

Detail odstavce: Minutka z krkovice
Zdroj: Krkovice
Zveřejněno: 20.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: vinná réva

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim
Odesláno: 23.10.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÁ PLEC

Co je to vepřová plec

Vepřová plec je maso překrývající kloub přední nohy, můžete se setkat také s názvem ramínko nebo plecko. Většinou se jedná o světlé, libové maso nebo jen s trochou sádla, tvořené několika svaly či úpony. Vepřová plec je velmi chutné a šťavnaté maso s širokým využitím a bývá nejčastěji používaným masem v kuchyni. Můžete se s ní setkat v různých omáčkách a minutkách, ale i při pečení, dušení či grilování.

Detail odstavce: Co je to vepřová plec
Zdroj: Vepřová plec
Zveřejněno: 7.1.2016

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Krkovice podle Pohlreicha

Ingredience krkovička: 4 ks krkovičky, sůl, pepř

Ingredience na restovanou cibulku: ½ kg cibule, česnek, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř, oregano, větvička tymiánu, ocet

Postup krkovice: Pěkný kousek mírně prorostlé vepřové krkovičky, které obsažený tuk pěkně dodá na šťavnatosti, jen jednoduše nakrájejte na plátky, opepřete, osolte a nechte odpočívat. Poté se pusťte do přípravy přílohy v podobě skvěle ochucené restované cibule (viz níže).

Odpočatou krkovičku hoďte na rozpálený gril potřený kouskem špeku a nechte ji pěkně propéct, z každé strany zhruba dvě minuty. Jakmile je maso hotové, stáhněte ho z grilu a přihoďte na wok s orestovanou cibulí. Šťáva, kterou maso pustí, se do ní vsákne, a tak o nic nepřijdete.

Mezitím si nakrájejte chleba na plátky, které na grilu lehce opečte, potřete stroužkem česneku pro pikantnější chuť, na každý krajíc naložte poctivou vrstvu orestované sladkokyselé bylinkové cibule a jako třešničku přidejte plátek šťavnatého masa. Kdo si grilování bez krkovičky neumí představit, tuhle variantu si zamiluje. K pivu je jako dělaná.

Postup restovaná cibule: Do pánve wok na gril nalijte trošku olivového oleje, kousek másla a nakrájejte pořádné množství cibule, ne na kostičky. Oloupanou cibuli jen podélně překrojte na polovinu a pak na tenké půlměsíce, které vhoďte na pánev s rozehřátým tukem. Trochu osolte, opepřete, přidejte nasekaný stroužek česneku, vše promíchejte a nechte pod pokličkou dusit. Při dalším promíchávání přidejte ještě trochu nasekaného čerstvého oregana a pár větviček tymiánu. Cibuli dochuťte trochou octa, protože kyselost přidá jídlu na chuti. A s cibulí jste hotovi.

Nyní jen servírujte, jak je popsáno výše.

Detail odstavce: Krkovice podle Pohlreicha
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017

VEPŘOVÁ KÝTA - RECEPTY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Pečená vepřová kýta

Ingredience: 4 plátky vepřové kýty, 2 cibule, 4 plátky anglické slaniny, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, mletý pepř, 1 lžička maggi, 1 lžička sójové omáčky, 5 stroužků prolisovaného česneku

Technologický postup: Plátky masa omyjeme, osušíme, naklepeme. Do zapékací misky dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, na ni poklademe plátky anglické slaniny. Pak naskládáme maso, které potřeme marinádou (z kečupu, plnotučné hořčice, soli, mletého pepře, maggi, sójové omáčky a česneku), přiklopíme a pečeme v troubě při 220 °C doměkka, před dopečením odklopíme, není třeba podlévat. Jako příloha se hodí brambory.

Detail odstavce: Pečená vepřová kýta
Zdroj: Vepřová kýta - recepty pro začátečníky
Zveřejněno: 16.5.2016

KRKOVICE

Definice krkovice

Krkovice je část masa z vepře domácího, která se nachází na krku tohoto zvířete. Je to maso poměrně dost prorostlé tukem, přesto anebo právě proto je v české kuchyni velice oblíbené a hojně používané. Krkovice je zbarvena lehce dočervena, je chuťově výrazná, šťavnatá a pro kuchyňskou úpravu neutrální. Dá se proto využívat na různé druhy pokrmů a také připravovat několika různými tepelnými úpravami. Obsahuje velké množství vitaminu B1, který pomáhá posilovat nervový systém a odbourávat sacharidy, bohužel je však tučnější, takže není vhodná pro lidi s vyšším cholesterolem nebo jinou dietou, kde je potřeba hlídat si množství tuku. Krkovici koupíte běžně v obchodech, a to i v bio kvalitě, s kostí nebo bez kosti. Můžete ji péct vcelku nebo nakrájenou na plátky, grilovat, upravovat jako závitky, rolády, podávat s omáčkami nebo smažit plátky obalené v trojobalu jako takzvaný vídeňský řízek, který je velmi šťavnatý. Vhodným kořením na krkovici je hlavně česnek, cibule a kmín, chuťově ji dobře doplní špenát nebo moravské zelí.

Obecně je vepřové maso růžové, krkovice ale mívá barvu spíš dočervena. Chuťově je však daleko intenzivnější. Platí u ní totiž to, co u jiných druhů masa – čím tmavší, tím výrazněji osloví náš jazyk. Šťavnatost zajišťuje krkovičce tukové mramorování.

Zdravotníci upozorňují na větší obsah tuku, a tedy i vyšší přísun energie a cholesterolu. Ale třeba takový řízek se nejí přece každý den, a už vůbec ne pro dietu, nýbrž pro chuť. A tu vede právě tuk. Proto si poslední dobou v Evropě získala kvalitní a vyvážená krkovička velkou oblibu.

Každá kulinářská úprava krkovice vyžaduje trochu jinou kvalitu masa. Na závitky se nejlépe hodí libovější plátky bez kosti, zato silnější, aby se dobře balily a při naklepávání netrhaly. Na pečení vcelku je chutnější o něco víc mramorovaná krkovice s kostí. A na grilování se zase osvědčily jen lehce prorostlé plátky s kostí. U masa silně mramorovaného tukem je nutné počítat s tím, že se poměrně dost vypeče.

Vepřová krkovice je k dostání v obchodní síti s kostí, přičemž se cena pohybuje od 67 do 100 korun, a také bez kosti, kdy se cena pohybuje od 87 do 120 korun. Cenu masa ovlivňuje země původu, chov zvířat (plemeno – berkshirský) a samozřejmě marže obchodníka.

Detail odstavce: Definice krkovice
Zdroj: Krkovice
Zveřejněno: 20.1.2016

KRKOVICE

Krkovice na grilu

Ingredience: 4 plátky vepřové krkovice bez kosti, 150 ml oleje, 3 lžičky sójové omáčky, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 150 ml piva, 2 lžíce grilovacího koření, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička bílého mletého pepře, 3 lístky bazalky

Technologický postup: Nejdříve dobře rozmícháme hořčici, sójovou omáčku a olej. Listy bazalky omyjeme, oklepeme a jemně nasekáme. Pak přidáme kečup, koření i sekanou bazalku. Opět vše dobře rozmícháme a nakonec přilijeme pivo. Plátky krkovice dobře omyjeme a osušíme. Maso nenaklepáváme. Na dno větší nádoby nalijeme polovinu marinády a krkovici do ní vložíme. Druhou polovinu marinády nalijeme na krkovici seshora. Nádobu dobře uzavřeme a dáme do lednice rozležet. Maso necháme naložené alespoň 3 hodiny, ideální čas je 12 hodin. Namarinované plátky krkovice pokládáme na dobře rozpálený gril. Marinovanou vepřovou krkovici grilujeme z každé strany přibližně 4 minuty. Tady záleží na tloušťce masa. Pokud je maso tenké, stačí 3 minuty z každé strany, pokud jsou plátky silnější, grilujeme 5 minut po obou stranách. Marinovaná krkovice na grilu chutná výborně s čerstvým chlebem či pečeným bramborem. Můžeme k ní podávat i různé dresinky a omáčky.

Při přípravách na grilování je velmi důležité marinování. Maso naložíme minimálně tři hodiny před grilováním, čím je maso déle naložené, tím lépe. Rozhodně není dobré maso jen potřít olejem a hned začít grilovat. Olej i marinádu necháváme před grilováním okapat. Důraz klademe také na teplotu grilování. Gril je třeba dostatečně rozpálit, ideálně tak 35¬40 minut předem. Teplota by měla dosáhnout 250–300 °C. Stejně podstatná je i doba grilování.

Detail odstavce: Krkovice na grilu
Zdroj: Krkovice
Zveřejněno: 20.1.2016

VEPŘOVÁ KÝTA - RECEPTY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Vepřová kýta na houbách

Ingredience: 4 plátky vepřové kýty, 3 hrsti čerstvých hub, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 3 lžíce oleje, 50 g másla, 300 ml masového vývaru

Technologický postup: Na oleji s máslem lehce osmahneme anglickou slaninu (nakrájenou na kousky), necháme zpěnit nakrájenou cibuli (na kostičky), přidáme plátky masa a zprudka je opečeme. Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, přidáme houby, podlijeme vývarem a dusíme. Měkké maso vyjmeme, v trošce vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme. Prošleháme a necháme provařit minimálně 20 minut. Maso vložíme zpět. Podáváme s rýží, houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Detail odstavce: Vepřová kýta na houbách
Zdroj: Vepřová kýta - recepty pro začátečníky
Zveřejněno: 16.5.2016

VEPŘOVÁ KÝTA - RECEPTY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Vepřová kýta pečená vcelku

Ingredience: 600 g vepřové kýty v celku, 5 stroužků česneku, 2,5 lžíce olivového oleje, 1,5 lžíce bylinkového grilovacího koření, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička česnekové soli, 200 ml masového vývaru

Technologický postup: Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a připravíme si marinádu. Do mističky vlijeme olej, vmícháme česnekovou sůl, bylinkové grilovací koření a prolisovaný česnek. Marinádu dobře promícháme. Celou kýtu potřeme ze všech stran marinádou. Abychom maso ochutili dokonale, můžeme uprostřed naříznout a potřít maso i jakoby zevnitř. Posypeme rozmarýnem a necháme pár hodin rozležet. Vepřovou kýtu vložíme do pekáčku a upečeme doměkka. Podle potřeby maso podlijeme masovým vývarem a během pečení kýtu občas přelijeme výpekem. Kýtu s rozmarýnem pečeme asi hodinu nebo déle, záleží, jakou máme troubu. Pečená vepřová kýta s rozmarýnem chutná s bramborovou kaší, ale dá se podávat i studená jako chuťovka. Před servírováním pečenou kýtu samozřejmě nakrájíme na plátky.

Detail odstavce: Vepřová kýta pečená vcelku
Zdroj: Vepřová kýta - recepty pro začátečníky
Zveřejněno: 16.5.2016

VEPŘOVÁ KÝTA - RECEPTY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Vepřová kýta na paprice

Ingredience: 4 plátky vepřové kýty, 1 cibule, olej, 500 ml mléka, 200 ml zakysané smetany, bobkový list, sůl, mletý černý pepř, 1,5 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mleté sladké papriky, 200 ml masového vývaru

Technologický postup: Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli dorůžova, přidáme na plátky nakrájenou, naklepanou, osolenou a opepřenou kýtu, poprášíme paprikou a zprudka opečeme z obou stran. Přidáme bobkový list, zalijeme vývarem a dusíme doměkka (v tlakovém hrnci asi 25 minut). Pak maso vyndáme, asi v půllitru mléka rozkvedláme lžíci a půl hladké mouky a nalijeme do omáčky. Mouku pořádně provaříme za stálého míchání, aby se nám omáčka nepřipálila (cca 20 minut). Nakonec vmícháme kelímek zakysané smetany. Podáváme s knedlíky.

Detail odstavce: Vepřová kýta na paprice
Zdroj: Vepřová kýta - recepty pro začátečníky
Zveřejněno: 16.5.2016

VEPŘOVÁ KÝTA - RECEPTY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Vepřová kýta z pohledu začátečníka

Vepřové maso je tučné a platí, že čím je tučnější, tím méně obsahuje bílkovin (je bledorůžové, hůře stravitelné). Chuť vepřového masa je závislá na věku a způsobu krmení zvířat. Maso starších kusů má tuhá, hrubá vlákna a tmavočervenou barvu. Maso nevykastrovaných kanců zapáchá, proto je nepoživatelné.

Vepřové maso obsahuje vodu (47–72 %), bílkoviny (14–20  %), tuky (8–40 %), sacharidy (0,15 %), minerální látky (Fe), vitamíny (B1 a B2).

Výseková prasata (50–70 kg) jsou libová, do 110 kg se jedná o vepře, kteří mají ještě přijatelné množství sádla, nad 110 kg se jedná o sádelnatá prasata, která mohou mít až 60 % tuku.

Prasata se po porážce rozdělují dle jakosti – rozeznáváme 3 jakostní třídy. Poražená prasata se půlí a dále bourají (dělí).

Vepřová kýta patří do 1. jakostní třídy. Kýtu můžeme mít s kostí (v celku) nebo bez kosti (vykoštěnou), anebo rozbouranou na jednotlivé části. Kýta se skládá z vrchního a spodního šálu, ořechu, květové špičky a zadního kolene. Kýta je jedna z nejkvalitnějších částí vepře, obsahuje velké svalové celky bez vaziva a tuku. Lze ji upravovat vařením, dušením, pečením, smažením. Dají se z ní připravit řízky, minutky, šunka, závitky a špízy, může se i sušit. Vepřová kýta se méně hodí na pečení, je sušší.

Detail odstavce: Vepřová kýta z pohledu začátečníka
Zdroj: Vepřová kýta - recepty pro začátečníky
Zveřejněno: 16.5.2016

NEJLEPŠÍ RECEPTY NA MLETÉ MASO

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Detail odstavce: Nebezpečí u mletého masa
Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso
Zveřejněno: 14.11.2015

VEPŘOVÁ LÍČKA

Vepřová líčka na houbách

Ingredience: 4 vepřová líčka, 2 cibule, 2 chilli papričky, 2 lžičky koření na živáň, 3 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hříbků, olej, sůl, 500 ml vývaru, hladká mouka

Technologický postup: Den předem líčka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, okořeníme, zakápneme olejem a necháme odležet v lednici. Chilli papričky, nakrájené na malé kousky, restujeme na dvou lžících oleje asi 5 minut, přidáme a krátce orestujeme cibule nakrájené na kostičky. Odleželé maso obalíme v mouce, přidáme k cibulce a z obou stran opečeme. Podlijeme, přidáme sušené hříbky a dusíme pod poklicí do měkka. Podle chuti dosolíme.

Detail odstavce: Vepřová líčka na houbách
Zdroj: Vepřová líčka
Zveřejněno: 2.2.2017