Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VÍNA RÉVA STŘÍHÁNÍ

OBSAH

Vinná réva na pergole foto

Zde můžete vidět jak vypadá vinná réva na pergole .

Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Kubánek.

nadpis vašeho článku a nejen vašeho je střihání vinné révy na podzim a není tam ani slovo o tom střihu na podzim,prosím o jednoduchou věc,jak a kdy se stříhá vinná réva na podzim. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Pěstování vinné révy

Réva vinná je popínavá dřevnatá liána, pnoucí se po oporách, k nimž se přichycuje pomocí úponků. Kulturní formy se pěstují na vinicích. Jsou světlomilné a vyžadují teplé, dobře propustné půdy, které jsou bohaté na živiny. Svahovité pozemky mají pro pěstování révy vinné význam na jaře a na podzim jako ochrana proti mrazům. Rovinaté pozemky nejsou pro produkci kvalitních vín příznivé. Expozice ke světovým stranám ovlivňují příjem slunečního záření. Pro pěstování jsou nejvhodnější jihovýchodní, jižní a jihozápadní expozice. Absolutně nevhodné pro pěstování jsou severní expozice. Réva se využívá i jako koření v kombinaci s malým množstvím vína k dochucování drůbeže, zvěřiny a masa vůbec. Z révy se vyrábí kvasný vinný ocet, vhodný do jarních salátů, a oblíbené hrozinky či sultánky.

Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Martinek.

Koupil jsem sazenici bílého venkovního vína, dopravena byla bez poškození.
Na letorostech jsou po střihu (zkrácení) černé plošky.
Otázka: Poroste víno dál ? Nejsou zčernalé plošky střihu na závadu ?
Předem děkuje začátečník za odpověď !
Jiří Martinek

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Řez vinné révy v zimě

Zima je pro stříhání vinné révy nejlepší období. V únoru, po pominutí silných mrazů je nejvhodnější doby, kdy ostříhat hroznové víno.

V zimě se všechny dvouleté výhony zkracují na dva pupeny. Důvod: Réva plodí pouze na jednoletých mladých výhoncích a ty na jaře příštího roku energicky vyraší ze dvou zbývajících pupenů. Říká se jim také „spící oči“. Jak provést řez vinné révy v zimě, se můžete podívat tady: zimní řez vinné révy.

Zdroj: Stříhání vinné révy v červnu

Diskuze

V diskuzi CO ZPŮSOBUJE SKVRNITOST NA HROZNECH VÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar Vaščuk.

Mám na zahrádce pár keříků hroznového vína,
na hroznech jsou černé skvrny.
Je to nějaká nemoc ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co způsobuje skvrnitost na hroznech vína

Vypěstujte si vlastní sazenice

Réva vinná se dá množit dvěma způsoby, buď vegetativním, nebo generativním. Vegetativní množení spočívá v nařezání menších či větších částí z původní rostliny a zabezpečení jejich dalšího růstu. Jedná se například o meristémové množení, štěpování, hřížení, řízkování. Svým způsobem jde u všech těchto způsobů o klonování původního keře s dobrými vlastnostmi. Generativní způsob spočívá v přirozeném způsobu množení semeny.

Zdroj: Vinná réva - množení

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ VINNÉ RÉVY NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

chtela bych vedet jestli se muze strihat vino po sklizni nebo jenom na jare a na kolik ocek .
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vinná réva se zkracuje v zimě nebo v brzkém jaru. Obvykle po skončení nejsilnějších mrazů. Je to proto, aby z řezných ran nevytékala tekutina, která by byla vstupní branou pro indekce. Po sklizni můžete zkracovat taky, ale s vyšším rizikem nákazy. Zkracovat můžete na tři až pět oček.

Zdroj: diskuze Stříhání vinné révy návod

Sazenice a řízkování

Na přelomu února a března se réva řeže a tvaruje, odřezané révy můžete použít jako řízky k množení. Množení formou řízkování je u révy velmi jednoduché, jako řízky se používají výhony vyrůstající z jednoletého dřeva. Má to ovšem jedno ale. Množení řízky, tedy pravokořenné pěstování, lze doporučit jen v případě, že nežijete ve vinařské oblasti, kde se réva pěstuje velkovýrobně. Samozřejmě je možné zakoupit sazenice vinné révy v zahradnictví.

Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Teď na konci dubna už je pozdě. Réva by po řezu ronila lepkavou tekutinu, přes kterou by se do dřeva dostala bakterie, která by zahubila celou rostlinu. Řez vinné révy se musí provádět jen v období, kdy rostlina spí. Tedy nejlépe v únoru až do 1/2 března.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír Pacík.

co to je za blbost....v malovyrobe právě naopak...když réva slzi..tak reznou ranu bakterie nemohou kolonizovat neb stale odtéka....
ja na 800 hlavach revy cca 60 odrud, řežu ZÁSADNĚ V DOBĚ KDY REVA SLZÍ!!!!!

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy

Vinná réva v červnu

Vinná réva patří mezi ovocné stromy, které kvetou nejpozději v roce. Mnohé odrůdy otevírají své jemně vonící květy až v červnu. Abyste zajistili, že réva vloží svou energii do vývoje bobulí a ne do tvorby výhonů, musíte v létě odříznout příliš dlouhé plodonosné šlahouny na čtyři listy za poslední násadou plodů. Tomuto zákroku se říká podlom a provádí se hned jak se ukáže hrozínek, což bývá na konci května a začátkem června. Jak správně provést podlom, se můžete podívat zde: podlom v červnu.

Vylamování fazochů

Fazochy, jsou takové zálistky, rašící výhonky v paždí listů a jelikož jde o neplodné postranní výhony, měly být odstraněny, pokud jsou extrémně dlouhé nebo tak silné, jako související hlavní výhon. Ukázkové video o tom, jak provést vylamování fazochů, můžete shlédnout tady: vylamování zálistků video.

Vylamování listů

Postupně by se měly odstraňovat i jednotlivé listy v zóně hroznů, aby si mohly postupně zvyknout na slunce. Jak tuto činnost provádět v červnu a v létě se můžete podívat tady: vylamování letorostů.

Zdroj: Stříhání vinné révy v červnu

Diskuze

V diskuzi PŘESADIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,
mám v zahradě u posezení ostružiny,letos se na nich objevily oranžové skvrny,ale na to jsem tady odpověď našla.Chci se zeptat,jestli jde asi šestiletou rostlinu přesadit na jiné místo.Je to beztrný keř,plodící na dvouletém šlahounu,který poté odumře.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Froněk.

Lze přesadit asi šestiletou hlavu révy?

Zdroj: diskuze Přesadit?

Odlistění révy

Odlistění révy je také velmi důležitým opatřením péče prováděným v létě: V zóně hroznů se odřezávají jednotlivé listy. Hrozny po dešti rychleji vysychají a nejsou tak snadno napadeny plísní šedou. Kromě toho jsou bobule lépe vystaveny, a proto vytvářejí více cukru a chuťových látek. Modré odrůdy révy vinné také tvoří více pigmentu, což vede k lepšímu vybarvení bobulí.

U pozdně dozrávajících lián pěstovaných na prosluněných jižních stranách však buďte opatrní: Bobulím chvíli trvá než si zvyknou na přímé slunce. Musí si k tomu vytvořit ochrannou voskovou vrstvu. Pokud ulomíte příliš mnoho listů najednou a bobule ještě nebudou mít plně vyvinutou ochrannou voskovou vrstvu, spálení sluncem může na nich způsobit hnědé skvrny. Proto je lepší odstraňovat listy po troškách v intervalu dvou až tří týdnů. Všimněte si také, že ne všechny hrozny na stejné révě dozrávají ve stejnou dobu. Sklizeň často trvá až dva týdny.

U bílého vína a stolních hroznů počkejte, až slupka zezelená a zprůsvitní. U tmavých odrůd se barva mění od červenofialové až po sytě modrou. Při velmi velkém zatížení ovocem byste měli v červnu/srpnu vyříznout část hroznů – to je příznivé pro kvalitu ovoce ostatních hroznů, protože je réva lépe vyživí.

Zdroj: Stříhání vinné révy v červnu

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štembera Jiří.

Kdy a čím stříkat révu proti plísním v oblasti Praha východ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Plíseň révy vinné se stříká dvakrát. Jednou před květem v květnu a pak po odkvětu v červnu.
Zde je návod na postřik proti plísni v květnu: www.ceskenapady.cz/k…
Zde je návod na postřik proti plísni v červnu: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Vinná réva plísně

Kdy stříhat hroznové víno

Máte před sebou kmen (staré dřevo), tažeň (loňské dřevo) a výhony, ze kterých jste sklízeli hrozny. V době, kdy se réva stříhá (únor–březen), si vyberte jeden výhon, na kterém byly loni hrozny, nejlépe ten nejblíže kmínku. Všechny ostatní výhony odstřihněte a ten jeden, co zbyl, ohněte do podoby nového tažně. Nejlépe jde ohýbat v době, kdy už v něm proudí míza. Z jeho pupenů vyrostou na jaře nové výhony, které na podzim zaplodí. A tak stále dokola provádíte stříhání vinné révy. Vinná réva se vám pak odvděčí následnou plodností.

Platí však pravidlo, že neořezaný keř má větší zásobu živin ve dřevu, a proto je lépe mrazuvzdorný. Neměli byste tedy řezat dřív, než pomine riziko velkých mrazů, které by révu mohly zničit. Na druhou stranu, jakmile začne do révy proudit hodně mízy, z řezných ran réva takzvaně slzí a oslabuje ji to. Takže příliš pozdní řez také škodí. Pokud používáte dlouhé tažně, tak zde platí, že tažeň se lépe ohýbá a vyvazuje v momentě, až je v něm nějaká míza, jinak by mohl prasknout.

Jedna nápověda pro řez: Řežte v době od Matěje (24. 2.) do Josefa (19. 3.), tím toho mnoho nepokazíte. Velké mrazy už obvykle nebudou hrozit, přičemž pupeny ještě nebudou nalité.

Zdroj: Řez vinné révy pro začátečníky

Diskuze

V diskuzi VINNÁ RÉVA PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.

Kdy začít postřik proti plísní.Plísen se objevuje začátkem července,koncem srpna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Štembera Jiří.

Kdy a čím stříkat révu proti plísním v oblasti Praha východ

Zdroj: diskuze Vinná réva plísně

Pěstování vinné révy

Již pár sazenic stolních odrůd umí nádherně obrůst pergolu s venkovním posezením a pro šťavnaté hrozny pak můžete jen natáhnout ruku. Vinná réva je vhodná nejen jako popínavá rostlina pro různé pergoly, loubí a podobně. V místech, kde to drsnější klima nedovoluje, ji lze s úspěchem pěstovat ve skleníku.

Máte-li tedy chuť stát se „vinaři“, nabízíme vám alespoň pár základních rad. Réva je totiž rostlina velmi náročná na klimatické podmínky a určité půdní vlastnosti. Důležité je také zvolit vhodnou odrůdu právě pro vaši zahradu či skleník.

Zdroj: Příprava na pěstování vinné révy pro začátečníky

Diskuze

V diskuzi STŘÍHÁNÍ ARONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Borovička.

Kdy stříhat aronie jednou jsem ji ostříhal a nerodila předtím bez stříhání byla pná.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Svatoňová.

Chtěla bych poradit,zda jde ostříhat-tvarovat sloupovitý jalovec do spirály.Děkuji Eva.

Zdroj: diskuze Stříhání aronie

Supernova

Réva vinná 'Supernova' je stolní bezsemenná odrůda růžovočervené barvy. Hrozny má velké, kuželovité (500–800 g). Bobule jsou velké (5 g), s intenzivním aroma. Sklizeň začíná v druhé polovině září. Růst rostliny je silný, produktivita vysoká.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bernatíková.

Prosím o radu.
Vloni jsem natočila na video vinnou révu,která se plazila ze dvou stran,kolem hospodářské budovy.Vypadalo to na min.100kg hroznů.To byla fantazie.
Pak nastala pohroma,vše chytilo plíseň.Nejsem milovník chemie,nepoužíváme ani postřiky na ovocné stromy a ovoce je super,ale na hroznech se to vymstilo.
Co mám udělat letos?
Děkuji za info-radu.Bernatíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pročtěte si náš kalendář pro vinaře, kde je po měsících popsáno, co je třeba udělat, aby byly hrozny krásné a zdravé: www.vinna-reva-pesto…

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy

Sultanina

Réva vinná 'Sultanina' je bezsemenná odrůda s atraktivními dlouhými kuželovitými hrozny. Plody jsou středně velké, oválné, zlatavě žluté barvy, s lehkou voskovou vrstvou. Dužnina je masitá, křupavá, bez výrazného aroma. Perfektní pro sušení (rozinky). Sklizeň začíná v průběhu září.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Krystal

Réva vinná 'Krystal' je stolní odrůda. Hrozen je středně velký až velký, středně hustý až volněji uspořádaný. Bobule mají zlatožlutou barvu a střední velikost. Slupka je pevná a masitá. Chuť je příjemná až sladká. Odrůda dozrává koncem srpna až začátkem září.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Reliance

Réva vinná 'Reliance' je nová silná odrůda bez pecek. Jedná se o velkoplodou rezistentní stolní odrůdu, která se hodí do vyšších poloh. Plody mají nasládlou chuť. Bobule sbíráme koncem srpna.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Kdy se ořezává vinná réva

Péče o révu v prvních letech má význam především pro vývoj mohutného kořenového systému, který snadněji zajistí trvalou sklizeň a přečká i suchá období. Po výsadbě půdu v meziřadí zkypříme a totéž opakujeme i v pásech kolem sazenic, které je nutné udržovat bez plevelu. Prokypřování je přínosné pro růst kořenů, napomáhá totiž udržet vláhu v půdě, která je v prvním roce důležitější než přihnojování.

Výhony o délce 7 až 10 cm ponecháváme pouze 2, ostatní vylamujeme. Jeden z nich následně zaštípneme a ani v létě jej nenecháme narůstat. Nejsilnější naopak během léta stále vyvazujeme k opoře, aby byl vzpřímený, což napomáhá posílení růstu. Na vzpřímeném letorostu vyrůstají fazochy (zálistky), které musíme neustále vylamovat.

Zdroj: Vinná réva a její pěstování na pergole

Marquis

Réva vinná 'Marquis' je univerzální bezsemenná raná bílá odrůda s velkým hroznem a bobulemi, s vysokou odolností mrazu i chorobám. Odrůda je vhodná i pro výrobu vín zejména pro malovinaře, má velmi dobrou chuť. Sklizeň začíná v průběhu konce září.

Zdroj: Druhy a odrůdy vinné révy

Příprava půdy

V místě pěstování révy je třeba důkladně připravit půdu a dodržet následující kroky:

  • Odstranit původní zeminu.
  • Přisypat kvalitní zahradnický substrát.
  • Vykopat jámu o rozměrech 50 x 50 x 50 cm.
  • Zajistit dostatečnou závlahu nejen při zapěstování tvaru.
  • Ke každému opěrnému kůlu pergoly vysadit jednu sazenici.

Zdroj: Vinná réva a její pěstování na pergole


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP