Téma: 

dužina

JAK ZPRACOVAT DÝNĚ

Dýně je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých s velkými žlutými květy. Patří svým druhem mezi dýně, melouny a okurky. Plodem je velká bobule, někdy až 60 kg těžká. Pochází z Indie, ale dnes je rozšířena po celém světě. Semena dýně se již odedávna používala v lidovém léčitelství proti střevním cizopasníkům. Semena dýní obsahují dosud neprozkoumanou látku, která snižuje přilnavost (lepivost) těla tasemnice a pomáhá ji vypuzovat z těla ven. Pěstování dýně je zábava, stejně jako jiné zahradnické činnosti. Vědci zjistili i terapeutické účinky dýní. Jíst dýně je zdravé pro všechny. Přidávejte dýni do svého jídelníčku po celý rok.

Zdroj: Jak zpracovat dýně
Zveřejněno dne: 28.1.2014

Diskuze: Pokračování mého dotazu k využití plodů-semen jinanu.

Vaše odpověď se netýká mého dotazu. Jinan má žluté plody velikosti třešně,rostou buď po jednom na stopce, z jednoho místa někdy rostou dva, přesně jako třešně. Velmi zapáchající dužina má uvnitř malou pecku a na její využití jsem ptala. Vím, že tradiční čínská medicína využívá i plody u kardiovaskulárních problémech, ale nikde jsem se nedozvěděla jak se plody zpracovávají. Je to strom dvoudomý,t.zn.,že samostatně vyrůstají samčí a samičí stromy.U nás v Teplicích jich roste 6 nádherných exemplářů,ale jen na jednom rostou i plody.Tento strom je v parku pod divadlem a jestli chcete, přijeďte, provedu Vás našimi parky a ukážu jinany dvoulaločné. Říkám jim důvěrně "gingouškové". Budete v Teplicích vítáni. Krásný nový rok 2014.

Zdroj: diskuze Pokračování mého dotazu k využití plodů-semen jinanu.
Odesláno dne: 1.1.2014 uživatelem Irena Studeníková
Počet odpovědí: 0

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Nejlepší dýně na polévku

Dýně je na našich talířích velmi opomíjenou zeleninou. A je to škoda, protože její příprava je nenáročná a dužina dýně s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek zasytí i náročnějšího jedlíka. Dýni na talíři ocení milovníci rychlých a zdravých receptů, ale také sportovci, dietáři, děti nebo těhotné ženy. Nasládlá dužina dýně je totiž velmi snadno stravitelná. Obsahuje téměř 90 % vody a z potřebných živin tu najdete například vápník, hořčík, železo, draslík, zinek, nenasycené mastné kyseliny a beta-karoten. Pomáhá mimo jiné posilovat imunitní systém a prospívá zdraví srdce a cév.

Zdroj: Dýňová polévka
Zveřejněno dne: 14.9.2015

TRIKY S VODNÍM MELOUNEM

Koláč z dužiny melounu

Na koláč z melounu budeme potřebovat jeden meloun. Nejprve se připravíme krém z mascarpone. Poté vezmeme kulatou formu na dort o vhodném průměru. Meloun odkrojíme ve ¾ tak, aby nám šla červená dužina vytlačit pomocí kulaté formy, kterou na meloun zatlačíme a pomocí nože veškerou dužinu, která je za formou, odkrájíme, takto formu protlačíme až na konec melounu, kde odřízneme slupku melounu. Musí nám ve formě zůstat pouze červená dužina. Poté formu vyjmeme. Vyříznutou dužinu přendáme na otočný tác. Dužinu po celém obvodu potřeme připraveným krémem a řádně uhladíme. Boky melounu posypeme sekanými dýňovými semínky nebo libovolnými ořechy. Navrch klademe po obvodu v jedné řadě dokola borůvky, následně jahody a do středu poklademe plátky kiwi. Nakonec posypeme čokoládovou rýží. Takto připravený koláč necháme zchladnout v chladničce a poté krájíme a podáváme.

Zde je k nahlédnutí videonávod.

Zdroj: Triky s vodním melounem
Zveřejněno dne: 25.4.2017

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Vitamíny v grapefruitu

Dužina grapefruitu obsahuje malé množství sacharidů a minimum proteinů a lipidů. Nejvíce je v ní zastoupen vitamin C (34 mg/100 g), i když je ho méně než v pomerančích (53 mg/100 g) nebo citronech (46 mg/100 g). Z minerálů se v grapefruitech vyskytuje vápník, hořčík a draslík, kterého je poměrně velké množství, a naopak zdraví škodlivý sodík v nich zcela chybí.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno dne: 15.2.2015

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno dne: 15.2.2015

ALOE VERA JAKO NEJLEPŠÍ DOMÁCÍ LÉKAŘ

Zpracování aloe vera

Pro velký zájem se v současnosti Aloe vera pěstuje na velkých plantážích v jižním Texasu, Mexiku, ale i v karibské oblasti. Aloe vera se sbírá ručně a hned se odváží do továren, které jsou blízko plantáží, kde se dále ručně zpracovává. Z rostliny se nejdříve sloupne zelená vrstva, tak zvaná kůže a to i se žlutočervenou mízou. Tato červenožlutá míza v listu aloe vera obsahuje aloin, který vyvolává kožní alergie, ale i průjmy. Pro léčebné účely je důležitý jen ten bledý až bílý gel, který se nachází v dužině listu aloe vera. Tato obnažená dužina pak musí být do dvanácti hodin zpracovaná, aby se v ní zachovaly významné léčivé látky.

Zdroj: Aloe vera jako nejlepší domácí lékař
Zveřejněno dne: 16.9.2012

DÝNĚ - DRUHY

Muškátová dýně

Tato méně známá dýně má pevnější strukturu než třeba máslová, krásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžete nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel.

Tento druh tykve postrádá barevnou rozmanitost plodů, s níž se setkáváme u tykve obecné a velkoplodé. Mladé a nevyzrálé plody jsou zelené, zralé plody získávají krémovou barvu, často s voskovým povlakem.

Tykev muškátová patří k teplomilným druhům a u nás lze pěstovat jen některé odrůdy. Jejich dužnina je poměrně vodnatá, i když ne tolik jako u cuket. Výhodou je, že jadřinec je obsažen jen v rozšířené koncové části.

Zdroj: Dýně - druhy
Zveřejněno dne: 23.1.2017

TRIKY S VODNÍM MELOUNEM

Smoothie v melounu

Smoothie v melounu připravíme tak, že si vezmeme meloun, do kterého vyřízneme nožem otvor o velikosti maximálně 2 x 2 cm. Vezmeme si silnější drát, který přehneme na půl a upneme ho do akuvrtačky. Drát nám vytvoří metlu, kterou strčíme otvorem do melounu, a začneme mixovat. Otáčíme uvnitř melounu na všechny strany tak, abychom rozmixovali veškerou dužinu. Když je dužina rozmixovaná, tak si vezmeme plastový kelímek, ze kterého podélně ustřihneme 1/3. Takto připravený kelímek pomocí nože zakrojíme pod vzniklý otvor, kterým jsme mixovali, kelímek nám bude sloužit jako hrdlo k nalévání do skleniček. Aby nám meloun stál, tak jej ve spodní části jemně zařízneme –vytvoří se nám rovná plocha.

Zde je k nahlédnutí videonávod.

Zdroj: Triky s vodním melounem
Zveřejněno dne: 25.4.2017

DÝNĚ - DRUHY

Druhy dýní a jejich použití

Dýně dělíme podle užití do dvou skupin – na zeleninové a okrasné. Plody obou druhů dýní jsou tvarově i barevně velmi rozmanité. Jasně oranžové zabarvení dužniny je častější u zeleninových druhů a vzniká díky luteinu.

Dýně mají různé tvary, mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité a podobně. Zbarvení jejich kůry bývá oranžové, žluté, zelené, bílé, černé nebo fialové. Dužina je buď oranžová, nebo žlutá, uprostřed je plná semínek.

Dýně mají vysoký obsah vody, obsahují velké množství vlákniny, draslíku, sodíku a betakarotenu. Semena jsou bohatá na zinek. Je vhodné je konzumovat při redukční dietě a po cvičení.

Všechny druhy dýní se podílejí na snižování krevního tlaku a mají diuretické, laxativní a protirakovinné účinky.

Jelikož dýně obsahuje velmi málo sodíku a hodně draslíku, pomáhá snižovat krevní tlak a brání tvorbě krevních sraženin v arteriích. Lidé s hypertenzí mohou dýni jíst každý den v jakékoliv formě, ale neměli by ji solit, protože by tím snížili její účinky. Rovněž se doporučuje celý jeden den jíst pouze rozmixovanou dýni.

Lidé, kteří trpí ischemickou chorobou srdeční (angina pectoris nebo infarkt myokardu), by dýni měli jíst nejméně třikrát týdně. Dýně působí v ledvinách jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla.

Díky bohatému obsahu alkalizujících minerálních solí neutralizuje dužina dýně nadbytek žaludeční kyseliny a na sliznici žaludku (výstelku) má změkčující a ochranný účinek. Konzumace dýně, zejména mixované s kravským nebo sójovým mlékem, se předepisuje při nadbytku žaludeční kyseliny, při dyspepsii (porucha trávení), pyróze (pálení žáhy) a v případech žaludečních a dvanácterníkových vředů.

Dýně má regenerační a omlazující účinky, působí příznivě na funkci trávicí soustavy, slinivky, ledvin i na činnost srdce. Detoxikuje organismus, snižuje hladinu krevních tuků, posiluje imunitu a uklidňuje nervy, a přesto je dýně na našich talířích velmi opomíjenou zeleninou. A je to škoda, protože její příprava je nenáročná a dužina dýně s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek zasytí i náročnějšího jedlíka. Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek. Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy hokaido, populární je i muškátová či máslová dýně.

Při správném uskladnění vám dýně vydrží až čtyři měsíce. Potřebuje jen suché a chladné místo s teplotou okolo 10 °C.

Dýni lze přidávat do pomazánek, polévek, nádivek, zapékaných jídel, koktejlů, marmelád nebo třeba buchet.

Zdroj: Dýně - druhy
Zveřejněno dne: 23.1.2017

DÝNĚ - DRUHY

Zelená dýně

Hokaido nemusí být pouze oranžové. Delica F1 je zelené hokaido s ploše kulovitými tmavozelenými plody se světlým žíháním. Plody dorůstají do hmotnosti kolem 2 kg, dužina je jasně oranžová, chutná. Slupka je tužší než u klasického hokaida, plody jsou ale díky ní lépe skladovatelné. V Asii je tento typ tykve vysoce ceněný.

Kvalitou dužiny i její chutí se ale oranžovému bratru vyrovná. Právě chuť je to první, co labužníci u této tykve oceňují. Někteří tvrdí, že předčí i klasické oranžové hokaido.

Odrůda vykazuje díky barvě značnou toleranci k virózám, které způsobují na oranžových plodech klasického hokaida tmavě zelené skvrny a znehodnocují je.

Dýně hokaido je velmi vděčnou surovinou, lze z ní připravit výživnou a sytou polévku, zdravější variantu placek, přidat ji do koláče, který tak získá jemný žlutavý nádech. Dále perník, dýňový chléb, dětskou přesnídávku, dýňové čatní. Chutnou variantou je také pečená dýně hokaido.

Zdroj: Dýně - druhy
Zveřejněno dne: 23.1.2017

VLIV KANADSKÝCH BRUSINEK NA KARCINOM PROSTATY.

Správná forma užívání kanadských brusinek

Kapsle s výtažkem z kanadských brusinekVe svém původním stavu jsou brusinky hořké a pro konzumaci se proto plody upravují kandováním v cukru. Přesně takové si je můžeme dnes běžně koupit v kterémkoliv supermarketu, podobně jako například rozinky. Pro dosažení zde zmíněného terapeutického účinku na karcinom prostaty je třeba zkonzumovat velké množství takových brusinek, což by díky jejich cukernatosti z kandování vedlo k velkému energetickému příjmu. Z výživového hlediska by bylo tedy krajně nevhodné vést brusinkovou terapii takovýmito plody. Proto se vyvinula technologie, která odbourává cukr z dužiny brusinky. Tato dužina se pak usuší, rozemele, vyčistí a naplní se do želatinových kapslí. Jedna taková želatinová kapsle potom obsahuje účinné látky z desítek gramů původních plodů. Kapsle jsou tou správnou formou pro užívání kanadských brusinek, bez rizika dietních chyb. Více informací o nabídce kanadských brusinek na trhu se dozvíte na těchto stránkách http://www.kanadske-brusinky.cz/.

Zdroj: Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty.
Zveřejněno dne: 24.11.2011

POTRAVINY NA ODVODNĚNÍ

Odvodnění organismu

  • Naprosto spolehlivým a přitom všeobecně oblíbeným přírodním diuretikem je vodní meloun. Podobné účinky mají i okurky – vždyť jsou z „jedné rodiny“. Nízká energetická hodnota melouny a okurky přímo předurčuje pro odlehčovací diety, přičemž důležitá je právě ona „nízkokaloričnost“ než dočasný úbytek vody. Ten je potřebný u nemocných lidí.
  • Močopudné, a tedy odvodňovací účinky má kořenová zelenina, zejména celer, petržel, pastinák. Sušený kořen petržele je obsažen v močopudných čajových směsích nebo v kapslích (ne právě levných) určených k odvodnění organismu. Proto je pro odvodnění lepší připravit si například salát ze syrového celeru než kupovat drahý potravinový doplněk.
  • Odvodňovací účinky mají i docela obyčejná jablka. Jejich dužina do sebe „natáhne“ přebytečnou vodu, trochu nabobtná, takže dalším příznivým účinkem jablek je i zlepšená střevní peristaltika.
  • Močopudné účinky má rovněž mnoho bylin. Jejich užívání je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem, aby byl případně zajištěn soulad léčivých a účinných látek s ostatními léčivy.

Zdroj: Potraviny na odvodnění
Zveřejněno dne: 24.10.2013

KOKOSOVÝ OLEJ V KUCHYNI

Výroba kokosového oleje

Ingredience: zralý kokosový ořech.

Postup: Kokosový ořech je potřeba nejdříve oloupat a zbavit slupky. Ořech potom rozbijeme a dužinu kokosového ořechu vyškrabeme (nejvhodnější je použít speciální struhadlo na kokosové ořechy, s jehož pomocí se dá dužina lehce vyškrábat ─ vznikají jakési kokosové piliny). Poté si vezmeme misku, na kterou natáhneme větší bavlněnou utěrku. Do této utěrky postupně dáváme nastrouhanou dužinu kokosových ořechů. Utěrku s dužinou zavineme do koule a ždímáme ji rukama. Tímto způsobem postupně vyždímáme všechnu nastrouhanou kokosovou dužinu. Získané mléko přecedíme přes sítko, abychom ho zbavili případných kokosových pilin a částí dužiny. Následně mléko nalijeme na pánev a na mírném až silném ohni ho ohříváme přibližně 3─5 minut. Když mléko začíná získávat konzistenci pasty, bude olej brzy hotový. Za stálého míchání ještě chvilku povaříme. Po vytvoření pasty odstavíme pánev z ohně. Kokosový olej je hotový. Takto získaný olej dáme do nádoby. Chceme-li ho používat studený, vložíme jej do ledničky.

Zdroj: Kokosový olej v kuchyni
Zveřejněno dne: 24.6.2015

SOLANUM BETACEUM

Ovoce tamarillo

Tamarillu se také říká stromové nebo francouzské rajče a pochází z peruánských And. Jedná se o keř kvetoucí v noci a vyrůstající do výšky dvou až pěti metrů. K současným producentům tamarilla patří hlavně Kolumbie, Brazílie, Nový Zéland, Keňa, Kalifornie, Indie, Srí Lanka a Jižní Afrika.

Tamarillo (rajčenka) má oválný tvar a měří průměrně 7 až 8 centimetrů. Slupka plodu je hladká, naduřelá a lesklá, ale má jistou hořkou příchuť. Ovoce dozrává teprve po sklizni a sklízí se se stopkou. Barva se pohybuje od červené až po karmínovou, existují i druhy s naoranžovělými tóny, které mají sladší chuť a obsahují malé měkké pecičky.

Dužina tamarilla má tmavě oranžovou barvu, rosolovitou konsistenci a uvnitř má mnoho semínek, které mají plochý tvar a nejsou moc tvrdá. Mohou se lehce strávit.

Lehce hořkou příchuť lze odstranit povařením nebo přidáním cukru. Tamarillo se jí hlavně ve šťávách, ve sladkých jídlech, marmeládách, džemech, kompotech, ale také syrové, kdy se lžičkou vydlabe dužina.

V zemích, kde se pěstuje, se jí k pálivým přísadám nebo jako obloha ke studeným pokrmům, společně se sýrem, pepřem a na opečeném chlebu. Doporučuje se jíst ho loupané, protože slupka je hořká. Lze i dusit jako rajská jablíčka.

Tamarillo obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor. Je bohaté na vitamín A, C, B1, B2, B3. Má malý obsah tuků, a proto je ideální pro diety a k zeštíhlovacím programům. Tamarillo dále obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor, a vlákninu. Patří k důležitým zdrojům pektinů, účinným pro zrak a obranný systém (stejně jako rajče funguje coby antioxidant).

Pro svou chuť, vzhled a schopnost kombinace s ostatními plodinami je rajčenka vyhledávána nejen dospělými, ale i dětmi, sportovci, kojícími a těhotnými ženami nebo staršími lidmi. Nezpůsobuje problémy ani lidem, jimž nedělají dobře citrusy, papriky či jiná zelenina.

Doporučuje se i pacientům s problémy s kostmi a padáním vlasů. Redukuje cholesterol, posiluje mozek, paměť a je užitečné při vysokém krevním tlaku. V Kolumbii a Ekvádoru se tyto plody či listy – předem zahřáté nebo osmahnuté – užívají jako obklady k léčení chřipky, na podrážděný krk, při zánětu mandlí a při angíně.

Již existuje mnoho druhů těchto plodů, které se od sebe liší barvou slupky, a stále se zkouší vypěstovat nové a nové odrůdy, které by měly lepší chuť a méně semínek.

Zdroj: Solanum betaceum
Zveřejněno dne: 13.6.2016

RŮŽE JE NAKAŽLIVÁ NEMOC

Bylinky

Bylinky mají při onemocnění růže podpůrnou funkci. Můžete použít silná rostlinná antibiotika, třezalku (tu ale nesmí ten, kdo prodělal rakovinu) nebo lichořeřišnici v tinktuře. Dále mazat mastí buď z celíku, nebo lichořeřišnice. Také jsou dobré obklady ze spařených listů podbělu. Dobré je pít čaj ze šalvěje a majoránky (1 : 1 lžička bylin na šálek horké vody a louhovat 10 minut). Dobře pomáhá i obklad z čerstvě sloupané kůry z černého bezu. Všechna tato „bylinná doporučení“ jsou na posílení organismu, aby tělo našlo sílu se s nemocí vyrovnat. Někdo doporučuje i obklady z čisté citronové šťávy. Namočte bílé plátno na obklad do vymačkané šťávy z 1 citronu. Po zaschnutí šťávy obklad vyměňte. Opakujte dle potřeby. Citron má dezinfekční účinek, a navíc vitamín C zabraňuje šíření infekce a také má pozitivní účinky na hojení. Je třeba dát pozor, aby se do obkladu nedostala dužina. Jen čistá šťáva. Obklad přiložíte a ovážete bez igelitu. Také je možné na zlepšení imunity konzumovat kopřivový čaj. Pijte podmáslí, kefír, jezte jogurty ve větším množství. Po dobu užívání antibiotik posilujte střeva probiotiky. Doporučuje se zvýšená konzumace vitamínu D, a to v tobolkách nebo ve formě rybího tuku po lžičkách.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc
Zveřejněno dne: 11.8.2017

DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO

Správný název dýně (Hokaido/Hokkaido)

Dýně Hokaido je jednoletá bylina s plazivými stonky, rodiny Cucurbitaceae. V Čechách se ujal název dýně Hokaido s jedním „k“, správný název je však dýně Hokkaido. Tato rostlina se odpradávna pěstovala na Dálném východě, nyní je hojně pěstována v Americe. Dýně Hokaido je severojaponská odrůda, kde je známá jako „čínská dýně“. Existují dva druhy dýně Hokaido – jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Plody jsou kulovitého tvaru a pocházejí původně z japonského ostrova Hokkaidó, kde rostou ve vulkanické půdě. Tyto dýně jsou bohaté na živiny a minerální látky.

100 g dýně Hokaido obsahuje tyto nutriční hodnoty: 37 kcal; 8,8 g sacharidů; 0,23 g tuku, 88,72 g vody; 8,8 g bílkovin; 1,6 g vlákniny. Dýně je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, vitamíny A, B a C. Čím více je dýně oranžová, tím vyšší je v ní obsah vitamínu A.

Dýně Hokaido se hodí do mnoha receptů. Její dužina má bohatou, sladkou chuť, ale nesmí se převařit, potom je na jazyku suchá a šupinatá. Před vařením dýni rozkrojte na půl a lžičkou odstraňte semínka a vlákna. Tato dýně se může vařit i se slupkou, ta totiž vařením krásně změkne. Dýně Hokaido se hodí na polévky, omáčky, do nádivky, jako příloha místo brambor, můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní marmelády, buchty, prostě cokoliv, záleží jen na vaší fantazii.

Zdroj: Dýňová polévka z dýně Hokaido
Zveřejněno dne: 6.12.2016

SOLANUM BETACEUM

Rajčenka řepovitá

Rajčenka je rychle rostoucí stálezelený strom se srdčitými listy a bohatými květenstvími krémově bílých květů, které voní jako karamel. Plody mají charakteristickou chuť a barva je od zelené přes červenou až purpurovou. Slupka je hořká a před konzumací je nutno rajčenku spařit horkou vodou a oloupat. Takto připravené plody lze použít na saláty, pyré, džem a k masu. Rajčenka představuje bohatý zdroj vitamínu C, E a β-karotenu.

Pochází ze subtropů, z nevysokohorských partií, odkud se rozšířila po Jižní Americe a dále na Floridu, Kalifornii, Afriku, Austrálii a Asii.

Rajčenka řepovitá (Solanum betaceum) je nízký strom nebo keř, který plodí exotické ovoce nazývané rajčenka nebo tamarillo. Název tamarillo (počeštěno tamarilo) vznikl až okolo roku 1970 na Novém Zélandu a stal se mezinárodním obchodním označením pro tyto plody.

Rajčenka řepovitá je subtropický druh rodu lilkovitých a dorůstá obvykle do výšky 3,5 až 5 metrů. Kořeny má mělké, větve řídké, hustě žláznatě pýřité a porostlé střídavými listy, dlouhými 10 až 30 cm a širokými 5 až 10 cm; řapíky mají délku 2 cm. Listové čepele jsou lesklé, slabě dužnaté, vejčité, u báze srdčité, po obvodě celokrajné, na vrcholu krátce špičaté a výrazně žilkované.

Pětičetné oboupohlavné květy na dlouhých stopkách vyrůstají ve volných shlucích. Vonící květy bývají až 2 cm široké, mají pět nafialovělých kališních plátků asi 3 mm velkých a pět světle růžových, volných, voskovitých, podlouhlých, nazpět ohnutých, cípatých korunních plátků asi 1 cm dlouhých. Ve středu květu vyrůstá pět tyčinek se žlutými nitkami a prašníky, semeník s jednou čnělkou s bliznou. Kvetou po celý rok, často i v době, kdy již zrají první plody. Květy připomínají květy brambor.

Z opylených květů vyrostou visící, až 8 cm dlouhé, vejčitě elipsovité, zelené bobule, které ve zralosti mohou mít barvu purpurovou, krvavě červenou, oranžovou, červenou nebo žlutou. Jejich dužina je zbarvená žlutě až oranžovočerveně. Plody mají v přihrádkách černá, kruhovitá, plochá semena, která jsou výrazně hořká a tvoří asi třetinu plodu. Slupka plodu je tenká, hladká, lesklá a je také silně hořká.

Rajčenka řepovitá se pěstuje pro své plody, které ve zralosti voní po ananasu či jahodě a obsahují vitamín C a hodně dalších, pro tělo nezbytných minerálů. Plody se sklízejí postupně, jak dozrávají, a protože mají tvrdou slupku a pevnou dužinu, mohou být v papírových krabicích zasílány i na velké vzdálenosti. Dužina je poněkud kyselejší a přidává se do míchaných limonád a ovocných salátů, může se také dusit a přidávat do polévek a omáček obdobně jako rajčata. Plody lze konzumovat syrové, například sypané cukrem, solí nebo pepřem, a případně po rozpůlení grilovat jako zeleninu. Před konzumací je potřeba stáhnout hořkou slupku, nejlépe ponořením do horké vody. Rajčenky obsahují hodně pektinu, takže z nich lze snadno připravit džemy či čatní.

Zdroj: Solanum betaceum
Zveřejněno dne: 13.6.2016

KAKI CHURMA - TOMEL JAPONSKÝ

Jak se jí kaki churma

Toto exotické ovoce se k nám obvykle dováží z Japonska, Číny, Kalifornie či Španělska. Chutí připomíná broskev nebo meruňku s náznakem mrkve či dýně. Jeho vyzrálé plody jsou velmi sladké a lahodné. Můžete se také setkat s názvy jam, korejské mango, medové jablko anebo shitse. Plody na vývoz se musejí česat ještě nezralé, aby snesly dalších mnoho tisíc kilometrů transportu. Jenže v nedozrálém stavu jsou ještě trpké, nechutné a také nemají žádný přínos pro náš organismus. Proto pokud je zakoupíte ještě nezralé, uložte je při pokojové teplotě na misku či košík a počkejte, až dužina na omak změkne. To trvá asi dva týdny, pak již můžete ovoce s chutí konzumovat. Nejprve plody opatrně omyjte. Odřízněte kališní lístky (obvykle jsou již hnědé, zaschlé), slupku loupat nemusíte, je jedlá. Plody nakrájejte tak, jak potřebujete, jaký tvar vám vyhovuje, podobně jako rajčata. Přezrálé plody můžete rozkrojit napůl a vyjídat lžičkou jako kiwi. Pokud máte šnekový odšťavňovač, udělejte si vynikající šťávu. Pro skvělý puding vám postačí mixér. Kaki oloupejte a rozmixujte spolu s banánem. Kaki můžete konzumovat podobně jako jiné druhy ovoce, tedy čerstvé, přidávat je do ovocných salátů, dělat z něj džemy, kompoty, nebo používat jako doplněk při vaření. Například jej můžete pokapat citronovou šťávou a použít do salátů, kterým dodá zajímavou chuť. Ve Francii je velmi oblíbená marmeláda z kaki. Tepelně zpracované se používá do různých omáček, delikátních dezertů nebo i jednoduše zapečené s cukrem a skořicí. V některých asijských zemích se toto ovoce suší podobně jako fíky.

Zdroj: Kaki churma - tomel japonský
Zveřejněno dne: 8.12.2014

MOČOPUDNÉ POTRAVINY

Seznam potravin s odvodňovacím účinkem

Přírodním diuretikem je vodní meloun. Podobné účinky mají i okurky. Nízká energetická hodnota melouny a okurky přímo předurčuje pro odlehčovací diety, přičemž důležitá je právě ona „nízkokaloričnost“ než dočasný úbytek vody. Ten je potřebný u nemocných lidí.

Chřest obsahuje asparagin, který pomáhá ke zlepšení funkce ledvin obecně.

Oves obsahuje oxid křemičitý, přírodní diuretikum. Konzumace ovesných vloček ke snídani je tak skvělým způsobem odvodnění.

Odvodňovací účinky má rovněž kořenová zelenina, a to zejména celer, petržel, pastinák. Pro odvodnění je nejlepší si připravit salát ze syrového celeru než kupovat drahý potravinový doplněk.

Mezi ostatní zeleninu, které spadá do kategorie močopudné potraviny, patří řepa, růžičková kapusta, hlávkový salát, mrkev, artyčoky, řeřicha a zelí. Mezi ostatní diuretika patří česnek, cibule, ředkvičky a křen. Česnek, stejně jako řepa, navíc „rozbíjí“ a vyplavuje tuk. Křen, syrová cibule a ředkvičky zrychlují metabolismus a zároveň podporují močení a střevní peristaltiku.

Odvodňovací účinky mají i docela obyčejná jablka. Jejich dužina do sebe natáhne přebytečnou vodu, trochu nabobtná, takže dalším příznivým účinkem jablek je i zlepšená střevní peristaltika.

Chcete-li získat co nejvíce z těchto močopudných potravin, je vhodné je konzumovat syrové. Řeřicha, rajčata, chřest, okurka či syrová cibule s česnekovým dresinkem mohou být použity v salátu, což je chutné jídlo, které je vyrobeno výhradně z močopudných potravin. Zatímco česnek, cibuli a křen je obtížné ve větším množství konzumovat za syrova, lze malé množství těchto potravin použít do stravy nakrájením na malé kostičky nebo rozsekáním, a tak si zpestřit běžný pokrm.

Zdroj: Močopudné potraviny
Zveřejněno dne: 15.10.2015

TRIKY S VODNÍM MELOUNEM

Vodní meloun

Meloun vodní je jednoletá tykvovitá plodová zelenina, která je náročná na teplo a na intenzivní sluneční záření. Melouny jsou kulovitého až oválného tvaru, slupka je béžová. Kořenový systém melounů má vysokou sací schopnost, aby zajistil pro rostlinu a hlavně plody dostatek vláhy. Slovo meloun pochází z řečtiny a znamená velké jablko. Melounů je několik set druhů. Předchůdci melounu pocházejí zřejmě z Afriky, dnes se tato zelenina pěstuje v teplých pásmech všech světadílů, od 16. století se melouny pěstují i na území dnešního jižního Slovenska a Maďarska. Meloun má blahodárný vliv na naše zdraví, krásu a psychickou pohodu, ke konzumaci se hodí ne moc vychlazený, nejvhodnější je pokojová teplota.

Dužina vodních melounů má nejčastěji různé odstíny červené barvy, ale výjimkou nejsou ani melouny se žlutou či oranžovou dužinou. Tuhá slupka umožňuje skladování 2–3 měsíce po sklizni, a to nejlépe při teplotě 5 °C a relativní vzdušné vlhkosti 85–90 %. Po celou dobu skladování však melouny zrají, svoji chuť si ponechají jen asi 2–3 týdny, potom se jejich chuťové vlastnosti pomalu mění.

Meloun se nemá kombinovat s jinou potravinou, má se jíst samostatně. Časový odstup od jídla by měl být alespoň 1/2 hodiny. Půl hodiny totiž melounu trvá, než dorazí do střev. Kdyby se kombinoval s jídlem, došlo by ke kvašení potravy. Meloun patří mezi zásadotvorné potraviny, kterých bychom měli jíst více než kyselinotvorných, pomáhá tedy proti překyselení a pálení žáhy.

Meloun je nejen zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků, ale je i výborným antioxidantem. Posiluje obranyschopnost organismu, odbourává toxické látky.

Meloun je přirozeným zdrojem kyseliny listové, jablečné a citronové, vitamínů (A, C, řady B) a minerálních látek, například železa a vápníku.

Zdroj: Triky s vodním melounem
Zveřejněno dne: 25.4.2017

ANNAMAET

Annamaet granule pro psy

Annamaet krmivo pro psy se vyrábí ve dvou variantách, a to Original a Grain free.

Original

Na výrobu těchto krmiv je využívána holistická receptura, jsou přirozeně konzervována, vyrobena bez kukuřice a pšenice. Všechny použité suroviny jsou přírodní a krmiva Annamaet neobsahují žádné umělé konzervanty, barviva nebo ochucovadla. Každá receptura je založena na velmi kvalitních živočišných bílkovinách s vysokou stravitelností. V řadě Original výrobce nabízí 5 různých druhů, které se mezi sebou liší především obsahem bílkovin a tuků, tj. svou energetickou hodnotou. Všechna krmiva Annamaet splňují požadavky na výživu psů ve všech životních stadiích, jsou tedy vhodná jak pro štěňata, tak pro dospělé psy. Při výběru vhodné receptury se rozhodujte podle aktuálních energetických potřeb svého psa nebo dle jeho chuťových preferencí.

Annamaet Adult 23%

Annamaet Adult je receptura vytvořená pro starší psy nebo psy s pomalejším metabolismem. Velmi oblíbená je také ve větších chovech psů. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy.

Složení: kuřecí moučka, hnědá rýže, proso, ovesné vločky, ječmen (ječné kroupy), kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), sušená řepná dužina, sušené pivovarské kvasnice, lněná moučka, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, řasy (zdroj mastných kyselin), lecitin, chlorid sodný, uhličitan vápenatý, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, chlorid draselný, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pro psa ve velikosti do 6 kg je vhodná denní dávka 74–124 g; pro psa od 7 do 13 kg se doporučuje denní dávka 124–173 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za celkem příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Option 24%

Annamaet Option představuje alternativní variantu k drůbežím recepturám, je vyrobená z divokých tichomořských lososů a zvěřiny. Jde o velmi oblíbenou recepturu, vhodnou například při řadě potravinových alergií. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy. Krmivo je vhodné pro psy ve všech životních stadiích – štěňata, březí i kojící feny a dospělé psy.

Složení: moučka z lososa, hnědá rýže, proso, moučka ze zvěřiny, ovesné vločky, ječmen (ječné kroupy), řepkový olej (canola), jehněčí moučka, moučka ze sleďovitých ryb (menhaden), menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), sušené rajčatové výlisky, lněná moučka, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, chlorid sodný, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes o velikosti do 6 kg by měl dostávat 53–132 g; pes od 7 do 13 kg potřebuje 132–185 g. Doporučené dávkování je vždy uvedeno na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za poměrně příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Encore 25%

Annamaet Encore je receptura vytvořená pro aktivní psy a vhodná pro potřeby štěňat včetně štěňat velkých plemen. Pro doplnění omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy.

Složení: kuřecí moučka, hnědá rýže, proso, ovesné vločky, ječmen (ječné kroupy), kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), moučka ze sleďovitých ryb (menhaden), sušená řepná dužina, sušené pivovarské kvasnice, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), lněná moučka, mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), chlorid sodný, uhličitan vápenatý, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Denní dávka vhodná pro psa ve velikosti do 6 kg je 53–106 g; pro psa od 7 do 13 kg je to pak 106–159 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Extra 26%

Annamaet Extra je receptura vytvořená pro aktivnější psy (psí atlety i pracující psy) a vhodná je také pro potřeby štěňat velkých plemen, březí a kojící feny. Kvůli doplnění omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy.

Složení: kuřecí moučka, hnědá rýže, čirok, kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), ovesné vločky, sušená řepná dužina, moučka ze sleďovitých ryb (menhaden), menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), sušené pivovarské kvasnice, lněná moučka, mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), chlorid sodný, uhličitan vápenatý, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes ve velikosti do 6 kg by měl sníst 53–106 g; od 7 do 13 kg je vhodná denní dávka 106–159 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za poměrně příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Ultra 32%

Annamaet Ultra je receptura vytvořená pro pracující psy a štěňata, vhodná je také pro psy malých plemen. Tato receptura představuje „ultra“ energetický výrobek, který má nejvyšší obsah bílkovin a tuků ze všech receptur. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin obsahuje tento produkt i řasy. Krmivo je vhodné pro psy ve všech životních stadiích – štěňata, březí i kojící feny a dospělé psy.

Složení: kuřecí moučka, hnědá rýže, kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), sušená vejce, moučka ze sleďů, sušená řepná dužina, proso, sušené pivovarské kvasnice, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), lněná moučka, lecitin, řasy (zdroj mastných kyselin), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, chlorid sodný, DL-methionin, chlorid draselný, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), oligofruktóza, juka schidigera, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Denní dávka pro psa ve velikosti do 6 kg by měla být 37–113 g; pro psa od 7 do 13 kg je vhodná dávka 113–169 g. Doporučené dávkování je vždy uvedeno na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za celkem příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Grain free

Jde o holistické receptury, krmiva jsou přirozeně konzervována, vyrobena zcela bez obilovin. Všechny použité suroviny jsou přírodní a krmiva Annamaet neobsahují žádné umělé konzervanty, barviva nebo ochucovadla. Základ těchto krmiv tvoří různé druhy vysoce kvalitních masových mouček. Obilné složky jsou nahrazeny surovinami jako brambory, hrášek nebo maniok. Díky svému složení jsou receptury vhodné i pro psy s citlivou kůží, srstí nebo s chronickými trávicími problémy či potravními alergiemi. Stačí jen vybrat krmivo podle druhů použitých surovin a chuti vašeho psa.

Annamaet Grain free Salcha

Annamaet Salcha je drůbeží receptura obsahující živočišné bílkoviny z kuřete, krůty a kachny. Jde o velice chutnou recepturu, která pomáhá mnoha psům s problémy s ušima, kůží a srstí, stejně tak jako při trávicích potížích. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin jsou součástí tohoto produktu i řasy. Krmivo je vhodné pro psy ve všech životních stadiích – štěňata, březí i kojící feny a dospělé psy.

Složení: kuřecí moučka, čočka, kachní moučka, hrách, krůtí moučka, cizrna, kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), tapioka (maniok), moučka z lososa, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů; vitamin E), lněná moučka, řepkový olej (canola), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, přírodní aroma, řasy (zdroj mastných kyselin), lecitin, chlorid sodný, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), sušená oligofruktóza, juka schidigera, moučka z mořských řas, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes ve velikosti do 6 kg by měl dostávat 36–108 g na den; pes od 7 do 13 kg potřebuje denně 108–216 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet grain free Lean

Annamaet Lean má pouze poloviční podíl tuků oproti ostatním „Grain free“ recepturám. Kromě toho, že receptura Lean pomáhá psům udržovat optimální hmotnost, je zároveň velmi vhodná pro štěňata velkých plemen. Krmivo je připravené především pro psy s nadváhou a psy se sklony k nadváze. Jako doplněk omega-3 mastných kyselin jsou součástí tohoto produktu i řasy.

Složení: kuřecí moučka, hrách, cizrna, brambory, tapioka (maniok), kachní moučka, moučka ze sleďů, přírodní aroma, kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů přirozeného původu; vitamin E), menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů přirozeného původu; vitamin E), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, řasy (zdroj mastných kyselin), lecitin, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), sušená oligofruktóza, juka schidigera, chlorid sodný, moučka z mořských řas, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnice, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes pro udržení hmotnosti při normální aktivitě ve velikosti do 6 kg potřebuje denní dávku 54–189 g; od 7 do 13 kg je doporučována denní dávka 162–324 g. Pro udržení hmotnosti u psů do 6 kg by měla být denní dávka 72–135 g; od 7 do 13 kg je denní dávka 108–243 g. Doporučené dávkování je vždy uvedeno na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Annamaet Grain free Manitok

Annamaet Manitok je receptura z červeného masa obsahující živočišné bílkoviny z volně se pasoucích jehňat, bizonů a vysoké zvěře. Pomáhá mnoha psům s problémy s ušima, kůží a srstí, stejně tak jako při trávicích potížích. Krmivo je vhodné pro psy ve všech životních stadiích – štěňata, březí i kojící feny a dospělé psy. Pro doplnění omega-3 mastných kyselin jsou součástí tohoto produktu i řasy.

Složení: jehněčí moučka, brambory, moučka z bizona, hrách, tapioka (maniok), moučka ze zvěřiny, menhadenový olej (konzervovaný směsí tokoferolů přirozeného původu; vitamin E), moučka ze sleďů, řepkový olej (canola), mrkev, celer, petržel, salát, řeřicha, špenát, přírodní aroma, lecitin, dihydrogenfosforečnan sodný, DL-methionin, L-lysin, brusinky, Lactobacillus acidophilus (sušený produkt fermentace), sušená oligofruktóza, chlorid sodný, juka schidigera, moučka z mořských řas, vitamin E, vitamin C, niacinamid, biotin, vitamin B1, L-karnitin, D-pantothenan vápenatý, vitamin B2, vitamin B6, vitamin A, vitamin B12, vitamin D3, kyselina listová, cholinchlorid, chlorid draselný, chelát zinku, betain, chelát železa, selenium kvasnic, chelát mědi, chelát manganu, jodičnan vápenatý.

Doporučená denní dávka záleží na hmotnosti psa. Pes ve velikosti do 6 kg potřebuje denně 36–108 g; pes od 7 do 13 kg vyžaduje denní dávku 108–216 g. Doporučené dávkování je uvedeno vždy na obalu výrobku.

Krmivo je možné objednat v některých internetových obchodech za vcelku příznivou cenu ve srovnání s kvalitou výrobku.

Zdroj: Annamaet
Zveřejněno dne: 2.2.2016


SiteMAP