Téma: 

noky

Recepty na kapání do polévky

Noky do polévky

Noky a nočky se mohou zdát trochu pracnější, ale jde vlastně o trochu hustší hmotu než na kapání, připravenou také z vejce a mouky. Do jemnějších noků se přidává trochu másla nebo oleje, ale u noků používaných jen do polévky to není nutné. Spíše můžete postupovat stejně jako u kapání a noky přikořenit či doplnit zelenými natěmi, strouhaným sýrem nebo sekanou šunkou. Hodí se do masových i zeleninových polévek. Místo mouky můžete použít i jemnou strouhanku.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 125 g hrubé mouky
  • 50 g strouhanky
  • 125 g krupice
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžička soli

Postup:

Krupici nasypte do mísy a zalijte mlékem. Nechte asi půl hodiny bobtnat. Mezitím si přichystejte mouku, rozpusťte si máslo, které nechte chvíli vychladnout. Asi po půl hodině přidejte do krupice máslo, mouku, vejce, strouhanku a vypracujte tužší těsto. Malou lžičkou namáčenou ve studené vodě potom vykrajujte malé nočky a dávejte je vařit do vroucí vody. Noky vařte tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky
Zveřejněno dne: 15.9.2014

Rajská polévka

Rajská polévka s noky

Ingredience: 1 l čisté rajčatové šťávy, olej, 1 menší cibule, 1 menší paprika, trocha vody, sůl, cukr Noky: 1 vejce, sůl, 100 g hrubé mouky, trocha vody

Postup: Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme rajčatovou šťávu, trochu vody, pokrájenou cibuli a papriku, osolíme a osladíme podle chuti. Všechny suroviny na noky smícháme. Necháme chvíli odstát, pak zavaříme noky do vroucí rajské polévky a chvíli povaříme.

Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno dne: 13.8.2015

Gnocchi

Výslovnost

Ňoči, gnoči, gňoči... málokdy narazíme na víc patvarů než právě u italských bramborových knedlíčků – ňoků. „C“ spolu s „CHI“ vyslovuje italština jako „KI“ a „GN“ dohromady dává změkčené „Ň“. A proto jsou tedy správně ňoky.

Zdroj: Gnocchi
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Gnocchi

Gnocchi s lososem

Ingredience: 100 g uzeného lososa, 500 g bramborové gnocchi, mletý pepř, 1 dl bílého vína, 2 hrsti rukoly, 2 ks jarní cibulky, 150 ml smetany, máslo

Technologický postup: Cibulku i s natí nakrájíme na jemná kolečka. Lososa pokrájíme na kostičky, rukolu vypereme a necháme okapat. Bramborové noky připravíme podle návodu na obalu. Na másle necháme zpěnit jarní cibulku, zalijeme vínem, které necháme odpařit. Vmícháme lososa, rukolu, mletý pepř a vše zalijeme smetanou. Krátce povaříme do zhoustnutí. Horké bramborové noky rozdělíme na porce, poklademe lososem a zalijeme smetanovou omáčkou. Bramborové gnocchi s lososem ihned podáváme.

Zdroj: Gnocchi
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Čočková polévka

Čočková polévka s noky

Ingredience: 1 bobkový list, ¼ celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g čočky, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, 3 kuličky nového koření, 2 lžičky octa, 5 kuliček pepře, 1 petržel, mletý pepř, sůl, 1 lžička vegety, 1,3 l vody

Ingredience noky: 2 lžíce mléka polotučného, 2 lžíce hrubé mouky, 1 vejce

Technologický postup: Čočku přebereme a v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek očistíme a omyjeme. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky. Cibuli drobně pokrájíme a česnek prolisujeme. Když se čočka vaří, přidáme k ní zeleninu, bobkový list, celý pepř, majoránku a nové koření, sůl a pomalu vaříme doměkka přibližně 30 minut. Mezitím připravíme těstíčko na noky: v misce vymícháme z hrubé mouky, vajíčka a mléka polotuhé těstíčko. V pánvi na rozpuštěném másle z hladké mouky usmažíme světlou jíšku, kterou přibližně 10 minut před dovařením čočky zředíme asi 0,5 dl vody a přimícháme ji opatrně do polévky. Dáme pozor, aby se neutvořily hrudky. Pak lžičkou vykrajujeme nočky a zaváříme je do polévky. Vaří se přibližně 5 minut. Polévku dochutíme Vegetou, pepřem, případně dosolíme a dochutíme octem.

Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno dne: 2.5.2016

Gnocchi

Gnocchi se špenátem a kuřecím masem

Ingredience: 500 g gnocchi, 500 g kuřecího masa, 1 cibule, 6 lístků bazalky, 3 lžíce oleje, 1 mozarella, 400 g listového špenátu, 50 ml smetany, 1 stroužek česneku, parmazán, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Oloupanou a na jemné kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na olivovém, řepkovém nebo slunečnicovém oleji. Poté očistíme, okořeníme a nakrájíme kuřecí maso, které přidáme spolu s cibulí na pánev. Mezitím si dáme vařit vodu na noky do hlubšího hrnce (cca 2–3 l). Po dosažení bodu varu vodu osolíme (cca 4 lžíce), promícháme a vaříme, dokud gnocchi nebudou plavat na hladinu. Do menšího hrnce dáme stroužek česneku na vyvaření pro chuť a špenát nasekaný. Poté nakrájíme mozzarellu na drobné kousky. Ke kuřecímu masu přidáme špenát, mozzarellu, zalijeme smetanou a přihodíme několik lístků bazalky. Smetana je pro neutralizaci pH špenátu, dá se použít i vejce. Nakonec přidáme uvařené noky a pořádně promícháme, dokud se mozzarella neroztaví. Gnocchi s kuřecím masem, smetanou a špenátem posypeme parmazánem a podáváme.

Zdroj: Gnocchi
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Gnocchi

Gnocchi se špenátem

Ingredience: 400 g gnocchi, 3 lžíce másla, 4–5 stroužků česneku, 300 g mraženého listového špenátu, sůl, 150 ml smetany na vaření, 2 lžíce strouhaného parmazánu, oregano

Technologický postup: Gnocchi uvařte podle návodu na obalu. V pánvi rozehřejte 3 lžíce másla a opečte na něm 4–5 stroužků česneku pokrájených na plátky. Přidejte 300 g mraženého listového špenátu a nechte úplně povolit. Promíchejte, osolte a zalijte asi 150 ml smetany na vaření. Nechte zhoustnout, dosolte, přimíchejte 2 lžíce strouhaného parmazánu a spojte s noky. Ozdobte oreganem.

Zdroj: Gnocchi
Zveřejněno dne: 28.10.2016

Recepty na králíka

Babica a jeho recept na králíka

Suroviny:

  • 2 králičí stehna
  • slanina
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 2 javorové listy
  • 2 stroužky česneku
  • portské víno
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • voda
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře

Na marinádu:

  • 3 díly vinného octa
  • 2 díly vody

Na noky:

  • 400 g vařených brambor
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • parmazán
  • sůl

Postup:

Dobře očištěného králíka naložte do marinády z vinného octa a vody a nechte přes noc marinovat. Druhý den vyndejte, prošpikujte mrkví, cibulí a špekem. Do hrnce nasypte nakrájenou cibuli, mrkev a celer, navrch položte králíka a koření. Osolte, opepřete, zalijte olivovým olejem, portským vínem a duste cca 10 minut. Přidejte česnek, podlijte vodou a dejte péct do trouby na 180 °C asi na 1,5 hodiny. Poté maso vyjměte a rozmixujte šťávu. Vhodnou přílohou jsou noky. Nastrouhejte vařené brambory, přidejte vejce, sůl, mouku, parmazán a škrob. Z této směsi vypracujte těsto, nechte ho chvíli odpočinout, pak z něj vyválejte válečky, ze kterých nakrájíte špalíčky. Ty vhazujte do vařící, mírně osolené vody a vařte tak dlouho, dokud nevyplavou nahoru.

Zdroj: Recepty na králíka
Zveřejněno dne: 2.10.2014

Slepice na paprice – recepty

Slepice na paprice s noky

Ingredience: 1 slepice, 1 zakysaná smetana, 1 smetana, jíška, 1 větší cibule, 4 čajové lžičky mleté sladké papriky, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček jalovce, 3 větší bobkové listy, olej, sůl, citronka (může být i ocet) na dochucení

Postup: Na oleji osmahneme cibuli, přidáme koření, zasypeme mletou paprikou a zalijeme trochou vody. Necháme asi 5 minut povařit a přihodíme rozporcovanou slepici. Zalijeme ještě asi 1–1,5 l vody a pod pokličkou dusíme, dokud není maso měkké. Když je maso měkké, tak ho vyndáme na talířek, obereme, anebo kdo nechce přijít o obíračku, tak ho nechá tak, jak je. Mezitím si smícháme zakysanou smetanu se sladkou a s jednou sběračkou omáčky. Nalijeme do omáčky, chvilinku povaříme a pak zahustíme jíškou. Když je omáčka zahuštěná, tak do ní vrátíme maso a dochutíme ji solí a citronkou. Podáváme s máslovými noky.

Noky

Ingredience: 60 g másla, 1 vejce, 1 lžička soli, 500 g hrubé mouky, 300 ml mléka, 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup: Změklé máslo ušlehejte s vajíčkem a solí do pěny. Z mouky odeberte malou část, kterou promíchejte s práškem do pečiva a ponechte stranou. K máslu s vajíčkem střídavě zapracujte mléko a zbylou mouku. Těsto nechte cca 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Poté zapracujte poslední část mouky s práškem do pečiva. Připravte si velký hrnec s vroucí osolenou vodou. O stěnu misky odkrajujte z těsta lžící nočky. Vařte je přibližně 8 minut, poté ihned slijte nebo vylovte cedníkem. Uvařené nočky promastěte máslem, aby se příliš neslepily.

Zdroj: Slepice na paprice – recepty
Zveřejněno dne: 6.11.2015

Gnocchi

Co jsou to gnocchi

Jedná se o malé knedlíčky z brambor a mouky (základ bramborového těsta), doplněné dalšími ingrediencemi, které se liší podle oblasti. Gnocchi jsou jednou z italských příloh. Nejčastěji se podávají k omáčkám, ani se nemusí jednat o italské jídlo.

Gnocchi mají být lehké, nadýchané a malé nočky. Příliš mnoho mouky a hnětení zapříčiní, že budou gumovité!

Gnocchi patří ke klasickým italským přílohám k jídlu. Základem pro přípravu gnocchi je těsto z brambor a mouky, které se pak doplňuje o další tradiční suroviny. Ty se mohou lišit podle jednotlivých oblastí, kde se gnocchi připravují. Malé knedlíčky (noky) se vaří ve velkém hrnci se slanou vodou. Voda se přivede k varu, nasypou se gnocchi a hotové jsou tehdy, když vyplavou na hladinu.

Zdroj: Gnocchi
Zveřejněno dne: 28.10.2016


Sitemap | RSS